Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Eerste Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 22 Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA 's-GRAVENHAGE

Uw brief Ons kenmerk

- UB/A/2004/78439

Onderwerp                                         Datum
Beoordeling rapportage handhaving                 23 december 2004
Sociale Verzekeringsbank 2003
Heden heb ik de "Integrale Rapportage Handhaving 2003" aan de Tweede Kamer aangeboden. Deze rapportage is mede gebaseerd op het verslag "Handhaving SVB 2003". In dit verslag beschrijft de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de activiteiten en de prestaties op het terrein van handhaving. De Inspectie Werk en Inkomen (IWI) heeft het verslag van de SVB beoordeeld. Conform hetgeen in art. 38, vierde lid, Wet SUWI is bepaald, bied ik u hierbij het IWI-rapport "Beoordeling rapportage handhaving Sociale Verzekeringsbank 2003", alsmede het verslag "Handhaving SVB 2003" aan.

IWI is van mening dat de inspanningen van de SVB op het terrein van handhaving, die een bijdrage beogen aan het realiseren van de SUWI-doelstellingen, niet goed kunnen worden beoordeeld. De oorzaak hiervan is gelegen in het feit dat de SVB weliswaar tal van activiteiten schetst, maar dat inzicht in prestaties, analyses, resultaten en effecten ontbreekt.

Ik onderschrijf de conclusie van IWI. Met IWI ben ik van mening dat grondige analyses de SVB meer inzicht moeten verschaffen op basis waarvan het beleid op het terrein van handhaving getoetst en waar nodig aangepast moet worden. Ik heb dit de SVB medegedeeld. In het derde kwartaalverslag 2004 meldt de SVB dat naar aanleiding van de bevindingen van IWI activiteiten in gang zijn gezet. Over de voortgang en de effecten van deze activiteiten zal worden gerapporteerd in de kwartaalverslagen en het jaarverslag.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)


---