Ingezonden persbericht


PERSBERICHT d.d. 13 december 2004

Expeditie IJstijd nieuwste spannende beleving van Ecodrome Zwolle

Hele Kerstvakantie extra ijzige activiteiten die ook ontdooien

Op donderdag 23 december wordt de nieuwste beleving van Ecodrome Zwolle geopend: Expeditie IJstijd. Hier gaan bezoekers letterlijk terug naar deze belangrijke periode in het ontstaan van de wereld, ze ervaren de kou, ontmoeten dieren uit de ijstijd en zien hoe de mensen toen leefden. De opening is tevens de start van een groot aantal ijzige en spannende activiteiten in de Kerstvakantie. Deze activiteiten zijn niet alleen koud, maar ontdooien ook... De opening van Expeditie IJstijd wordt verricht door twee oermensen, Diederik Pomstra en Marije de Mol. Zij doen regelmatig experimenten, waarbij ze letterlijk leven als de mensen in de ijstijd (experimentele archeologie). Op deze wijze hebben zij veel archeologische kennis opgedaan over deze periode. Natuurlijk testen deze echte experts, als eerste, de Expeditie IJstijd van Ecodrome Zwolle.

Expeditie IJstijd
Bij Expeditie IJstijd gaan de bezoekers letterlijk terug in de tijd. Ze gaan miljoenen jaren terug naar de periode waarin de kou overheerste. Ze beleven de ijzige omgeving en komen in donkere kloven terecht waar ook muurschilderingen te vinden zijn. De realistische weergave van het landschap uit die tijd, in combinatie met een gure wind, geven bezoekers spontaan kippenvel. Bij een gletsjer staat men oog in oog met dieren die in de ijstijd leefden, zoals een mammoet en de wolharige neushoorn. De bezoeker kan bij de toendra en steppe zelf eens voelen hoe zwaar het gewei is dat een reuzenhert op zijn hoofd had. Tijdens de expeditie dreigen echter ook gevaren. Zo ligt onder andere de gevaarlijke holenleeuw op de loer...

Mensen in de laatste ijstijden
Tijdens de laatste ijstijden, zo'n 250.000 jaar geleden, leefden er mensen in Nederland. Zij waren voor hun voedsel afhankelijk van de planten en dieren die op de toendra's voorkwamen. Deze mensen trokken achter de grote kudden dieren aan en maakten er jacht op. In die periodes leefden zij in tenten, die ze maakten van dierenhuiden. Men kan aan het einde van de expeditie een heuse oertent bekijken en letterlijk de oermens in zichzelf boven halen.

IJzige activiteiten
Gedurende de Kerstvakantie worden er diverse ijzige activiteiten georganiseerd. Bij de IJstijdklok moeten bezoekers gokken hoe lang een blok ijs nodig heeft om te ontdooien. Hierbij is dagelijks voor de beste gokker een Ecodrome jaarabonnement te winnen. Kinderen kunnen ook deelnemen aan de IJstijdtest. Wanneer ze deze test goed doorstaan, ontvangen zij een echt oermensdiploma. Bovendien kan de hele familie mee met de expeditieleiders die spannende verhalen en wetenswaardigheden vertellen over de ijstijden. Zo weten zij alles over de diverse bodemvondsten, opgezette dieren en fossielen die bezoekers tijdens de expeditie tegenkomen.

Een spannend avontuur
In Ecodrome Zwolle valt op een avontuurlijke wijze enorm veel te ontdekken over de natuur van oeroude tijden tot nu toe. Bezoekers kunnen er naast de beleving Expeditie IJstijd, ook diverse spannende dieren ontmoeten. Zo komen ze 'oog in oog te staan met spinnen, roofvogels en piranha's. In Rio Negro duiken zij de jungle in. Hier houden zich allerlei dieren schuil tussen de bladeren. Denk aan toekans en papegaaien, maar ook schildpadden en gifkikkers zijn hier in levende lijve te bewonderen. In het weerstation van Ecodrome kunnen kinderen zelf het weer voorspellen. Bovendien zijn er diverse andere spannende exposities, bijvoorbeeld over insecten en over zintuigen.

Voor meer informatie over Ecodrome Zwolle kan men bellen met: 038-4237030 of een kijkje nemen op .

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht