Ingezonden persbericht


Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), Amsterdam
P E R S B E R I C H T

Benefietconcert Iraanse Sima Bina voor wederopbouw Bam

Amsterdam, 15 december 2004

Op tweede Kerstdag 2003 werd de Iraanse stad Bam getroffen door een verwoestende aardbeving. Op 23 december a.s. organiseert het KIT Tropentheater een benefietconcert voor de wederopbouw. De befaamde zangeres Sima Bina en haar ensemble zingt en speelt dan klassieke en traditionele muziek uit Iran. De opbrengsten komen ten goede aan de bouw van een weeshuis in Bam. Dit project wordt gerealiseerd met de stichting Parnian in Bam en wordt gesteund door stichting Wilde Ganzen.

Datum: 23 december 2004; locatie: KIT Tropentheater; Grote Zaal; Mauritskade 63, Amsterdam. Aanvang 20.30

Op 26 december 2003 verloren tienduizenden mensen het leven bij een verwoestende aardbeving in Iran. Het epicentrum lag onder de eeuwenoude stad Bam. Grote delen van de stad, waaronder de beroemde historische citadel werden in enkele seconden weggevaagd. Ook de zanger Iraj Bastami -die in februari 2004 zijn opwachting zou maken in het KIT Tropentheater - verloor hierbij het leven. Op 25 januari jl. organiseerde het KIT al een speciale benefietmiddag voor de slachtoffers en nabestaanden. Het initiatief kwam voort uit een gedeeld gevoelde betrokkenheid met Iran, de Iraanse bevolking, de Iraanse cultuur en het drama dat zich aldaar had voltrokken. De opbrengsten - totaal EUR 32.000 met dank aan NCDO - werden toen overgemaakt op giro 555 van de Samenwerkende Hulporganisaties.

Om stil te staan bij de ramp van een jaar geleden organiseert het Tropentheater op 23 december a.s een tweede benefietconcert door Sima Bina. Deze zangeres vertolkt de muzikale mystieke poëzie en filosofie van haar land op bijzondere wijze. Sinds 1969, toen zij afstudeerde aan het conservatorium in Teheran, verzamelt zij eeuwenoude composities van haar geboortegrond Khorassan. Sima Bina wist, door haar vele speurwerk, de oude composities een nieuw leven ingeblazen.

Sima Bima werd in 1944 geboren te Birjand, het hart van de Iraanse kunstwereld. Onder supervisie van haar vader Ahmad Bina, een meester in de klassieke Iraanse muziek, werd zij van jongs af aan beschouwd als een wonderkind. Vader schreef als tekstschrijver vele liederen, die Sima Bina nog steeds ten gehore brengt. Roem vergaarde zij met een soloprogramma van liederen uit Khorassan. Na haar studie aan de universiteit, nam zij privéles bij Davami, één van de belangrijkste meesters in de Perzische muziek. Naast het geven van les aan studenten legde Sima Bina zich toe op onderzoek naar Perzische volksmuziek. Nava'i heet deze collectie oude composities, ze werden opgenomen in 1995 te Wenen. De oude volkstraditie is gecombineerd met nieuwe ontwikkelingen. Sima Bina's kracht is beiden te versmelten tot een herkenbare eenheid. Daarom werd zij met haar concerten een wereldwijd erkend zangeres over twee generaties Iraniërs.

Zang: Sima Bina; santur: Ahmadreza Mohseni; percussie: Behnam Samani; kamanche en blaasinstrumenten: Jamal Mohammadi; dotar: Alireza Eslami..

Dit programma komt tot stand in samenwerking met stichting Parnian en met ondersteuning van stichting Wilde Ganzen. Kijk voor meer informatie over dit benefietconcert en andere programma's van het KIT Tropentheater op www.tropentheater.nl