Gemeente Westerveld

16-12-2004
Gemeenteraad Westerveld komt minima tegemoet
De gemeenteraad van Westerveld heeft het initiatief genomen om minima een éénmalig bedrag van 100 euro te schenken. Ook dient zij een motie in om de mogelijkheden tot verstrekking van bijzondere bijstand te verruimen.

Eindejaarsuitkering
In de komende raadsvergadering van 23 december komt een initiatiefvoorstel aan de orde om mensen die een minimuminkomen hebben een eindejaarsuitkering van ⬠100,- te verstrekken. Het betreft een aanvulling op het eerder dit jaar door de gemeenteraad vastgestelde minimabeleid voor minima die zelfstandig een huishouden voeren.

Het initiatief wordt ingediend door alle vijf fracties in de gemeenteraad.Iedereen die een inkomen heeft ter hoogte van 100% van het wettelijk minimumloon krijgt de uitkering. Dit zijn voor het grootste deel mensen die afhankelijk zijn van een bijstandsuitkering. Naar verwachting zullen ongeveer 200 mensen voor de uitkering in aanmerking komen. Het bedrag wordt nog voor de kerstdagen uitbetaald.

Duurzame gebruiksgoederen
In dezelfde raadsvergadering wordt een motie ingediend waarin het college wordt gevraagd de mogelijkheden tot verstrekking van bijzondere bijstand te verruimen. Het betreft met name de aanschaf van noodzakelijke duurzame gebruiksgoederen, zoals een wasmachine.

Mensen die al langere tijd van een bijstandsuitkering afhankelijk zijn hebben vaak niet of nauwelijks ruimte om voldoende te reserveren voor de aanschaf of de lasten van een lening bij de kredietbank op te brengen. In de motie wordt gevraagd om bij wijze van maatwerk een bijzondere bijstandsuitkering om niet te verstrekken in plaats van een lening.

De motie wordt ingediend door de fracties van PvdA, VVD, CDA en Progressief Westerveld. In de vergadering van de raadscommissie van 25 november werd door het cliëntenplatform sociale zaken een overzicht aangeboden van de huishoudboekjes van vijf gezinnen die moeten rondkomen van een bijstandsuitkering. Dit was voor de genoemde fracties aanleiding om deze motie in te dienen. De raad beslist op 23 december.