HUMANITAS

Humanitas bestaat in 2005 zestig jaar

Donderdag 23 december verschijnt het zesde nummer van Van Mens Tot Mens in 2004. Bij dit nummer zit een jaarkalender 2005 waarop de hoogtepunten staan uit ons jubileumjaar. Vanaf 31 mei 1945 ondersteunen de vrijwilligers van Humanitas mensen die (tijdelijk) een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Hoogtepunten uit het jubileumjaar
Op 9 februari vindt in het Humanitas-complex Akropolis in Rotterdam het Goed Geld Gala plaats, een feestelijke bijeenkomst met als hoogtepunt de bekendmaking van de bijdrage over 2004 aan Humanitas en de andere goede doelen van de Sponsor Loterij.
De Humanistische Alliantie organiseert op 18 februari haar netwerkdag in Artis in Amsterdam. Tegelijkertijd besteedt Theodoor Holman in het radioprogramma Desmet live (747am) aandacht aan de humanistische beweging.
Op 19 maart vieren onze afdelingen de Burendag, onder het motto Meedoen in je buurt.
District Noordwest van Humanitas besteedt op 1 april aandacht aan het onderwerp jeugdwelzijn: kindervakanties, opvoedingsondersteuning, maatjesprojecten en kinderopvang staan centraal. Een presentatie over de geschiedenis van Humanitas gaat op deze bijeenkomst in première. Op 26 april presenteert Humanitas op het Landelijk Bureau in Amsterdam drie jubileumpublicaties. Een gaat over het pand waarin het Landelijk Bureau gehuisvest is. Een tweede beschrijft de landelijk voorzitters van Humanitas vanaf de oprichting in 1945. De derde gaat over de afdeling Enschede en geeft een voorbeeld van de lokale activiteiten die Humanitas heeft uitgevoerd.
Op de verjaardag van Humanitas, 31 mei, organiseert district Zuid van Humanitas een studiedag over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en het vrijwilligerswerk. Gemeenten zijn na invoering van de nieuwe wet verantwoordelijk voor de lichtere vormen van hulp en ondersteuning. Maar welke rol spelen de vrijwilligers van Humanitas? Op 31 mei gaan ook de afdelingsbesturen hun leden die al langer dan 25 jaar lid zijn, in het zonnetje zetten. Op een afdelingsbijeenkomst krijgen al deze leden een speldje uitgereikt.
In aanwezigheid van vrijwilligers en medewerkers van de vereniging en de werkstichtingen viert Humanitas op 4 juni een hele dag feest in Congrescentrum Papendal bij Arnhem. De thema's van de feestdag zijn entertainment en sport. District Oost van Humanitas besteedt op 15 juni aandacht aan de multiculturele samenleving. Projecten als inburgering, wereldwinkels, maatjesproject voor ama's, taalhulp en de Allochtone Vrouwentelefoon dragen in district Oost bij aan een samenleving waarin voor iedereen plaats is.
De Humanistische Alliantie organiseert in samenwerking met Hivos (Het Humanistisch Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking) op 19 juni op Wereldhumanismedag een congres. Dit centrale evenement wordt aangevuld met activiteiten in het land..
Op 6 oktober staat in district Noord van Humanitas het vrijwilligerswerk zelf centraal, onder de titel 'Vrijwillig: werk in beweging'. De conferentie handelt over de positie van het vrijwilligerswerk in de Nederlandse samenleving. In november sluit district Zuidwest van Humanitas het jubileumjaar af op een bijeenkomst waarop aandacht wordt besteed aan het verwerken van verdriet en rouw, een werkterreinen waarop veel afdelingen van Humanitas actief zijn. Steun bij rouw wordt individueel en in lotgenotengroepen geboden. Dankzij de activiteiten van Humanitas wordt voorkomen dat onverwerkte rouw later een trauma kan opleveren.

Uit de Van Mens Tot Mens
Het kindercentrum de Wilhelminahoeve van Stichting Kinderopvang Humanitas in Rotterdam is gehuisvest in een oude boerderij. Het plafond in de centrale hal is metershoog en steunt op dikke balken. Het gebouw is zo groot dat je er gemakkelijk in zou kunnen verdwalen. De kinderen hebben daar geen enkele moeite mee. Dat komt omdat de hoeve zo is verbouwd, dat hij aan de wensen van kinderen voldoet. Alle ramen in de deuren zitten bijvoorbeeld op ooghoogte van het kind. Ook in de ruimte voor de peuters zitten de ramen aan de onderkant van de muren, zodat ze kunnen uitkijken op de centrale hal. Voor de inrichting is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en zachte kleuren. Deze uitstraling zorgt ervoor dat de kinderen zich hier echt thuis voelen, ver weg van school. Het gebouw werd vorig jaar terecht genomineerd voor een architectuurprijs. De Wilhelminahoeve verzorgt kinderopvang en buitenschoolse voor ruim 80 kinderen van 0 tot en met 12 jaar, voor en na schooltijd en ook in de vakanties. Het kindercentrum kwam tot stand met geld van de Sponsor Loterij.