Gemeente Kerkrade

23.12.04: Gezamenlijke drugsaanpak succesvol

De aanpak van de drugsoverlast in deze grensstreek wordt voortvarend en kordaat aangepakt. Dit blijkt enerzijds uit de resultaten die zijn geboekt naar aanleiding van de invoering van een taskforce 'Aanpak drugspanden' en anderzijds door de succesvolle controles aan de grens gericht tegen het drugstoerisme.

Invoering taskforce

In 2004 is de taskforce 'Aanpak drugspanden' geformeerd. Deze bestaat uit een gemeentelijke afvaardiging van diverse afdelingen en de Politie Limburg-Zuid. In het kader van de taskforce is een aantal acties uitgezet. Onderdeel hiervan waren gezamenlijke controles. Sinds de invoering van de taskforce is acht keer een dwangsom opgelegd, zijn 6 drugspanden gesloten en zijn 60 hennepplantages opgerold. Verder zijn er onderzoeken gestart naar dealers die een uitkering ontvingen.

Opvallend is de recente sluiting van de gedoogde coffeeshop Anna in de Grensstraat. Deze coffeeshop ging dicht, omdat de exploitant niet meer voldeed aan de persoonseisen en de burgemeester besloot tot het intrekken van de vergunning. Tevens staat aan het einde van dit jaar de sluiting van een café gepland dat al tweemaal een waarschuwing kreeg wegens handel in drugs. Burgemeester Som geeft aan dat in dit soort gevallen geldt dat 'wie niet horen wil, maar moet voelen'.

Aanpak drugstoerisme

Afgelopen september zijn Nederlandse en Duitse ordehandhavingsdiensten gestart met de aanpak van drugstoerisme. Deze aanpak is succesvol. Veel drugstoeristen blijven sinds het begin van de actie weg uit Kerkrade en Herzogenrath. Politiechef Jan Rijk zegt hierover: "Waar we ze mee kunnen pakken, pakken we ze". In Kerkrade is de aanloop naar de bekendere drugspanden aantoonbaar afgenomen. Sinds begin september werden bij Nederlands-Duitse controles 514 overtredingen van de opiumwet geboekt. Hieronder waren zaken als invoer, handel in, en het aanwezig hebben van drugs. In 68 gevallen was er sprake van een overtreding met een grotere hoeveelheid drugs zowel als de verstrekking aan minderjarigen. Verder werden 54 personen aangehouden, waarvan er 12 met een aanhoudingsbevel werden gezocht.

Door het succes van de controles zijn alle partijen het erover eens dat de euregionale controles een vervolg moeten krijgen. Burgemeester Som laat duidelijk weten dat er in Kerkrade geen drugsoverlast wordt getolereerd. De burgemeester geeft daarnaast aan ook in 2005 de wijken in te blijven gaan om met mensen te praten over de drugsoverlast. Hier speelt ook het meldpunt drugsoverlast een belangrijke rol. Mensen kunnen bij dit meldpunt melding doen van overlast.