Gemeente Apeldoorn

VROM betaalt mee aan 3331 Apeldoornse woningen

Donderdag 23 december tekenen gemeenten uit de Stedendriehoek een convenant met minister Dekker van VROM. De minister wil het woningtekort in Nederland terugdringen en maakt daarvoor afspraken in het land om in totaal 420.000 woningen erbij te krijgen in de periode van 2005 tot 2010. De zes Stedendriehoekgemeenten Apeldoorn, Brummen, Gorssel, Deventer, Voorst en Zutphen krijgen een financiële tegemoetkoming voor de bouwproductie van 7107 woningen. De Stedendriehoek verwacht zelf al 12.000 woningen in die periode te kunnen leveren. De gemeente Gelderland draagt zorg voor de verdeling van de gelden over de gemeenten. Apeldoorn kan voor 3331 woningen een bedrag tegemoet zien van circa 5,24 miljoen. Deze woningen worden o.a. gebouwd in de Kanaalzone.

Voor de grote herstructureringsopgaven in Apeldoorn, Deventer en Zutphen is nu nog geen geld beschikbaar, maar de betrokken overheden spreken af zich voordoende kansen ter verwerving van extra financiële bijdragen maximaal te benutten. Dat schept kansen voor de Kanaalzone, Zevenhuizen en Apeldoorn-Zuid.
Ook wat betreft de aandacht voor de veranderingen in de infrastructuur (als gevolg van de extra woningbouw) wordt meegedacht door Rijk en provincie. Concreet betekent dat dat verkeersverbindingen rond de Kanaalzone meegenomen worden in een regionale uitvoeringsagenda en dat het Rijk en de provincie meedenken met de gemeenten over realisering.

Het convenant gaat ook in op afspraken die zijn gemaakt met andere ministeries en vanuit andere subsidiebronnen die op de een of andere wijze relevant zijn voor het woningbouwprogramma. Wat betreft het onderwerp Groen wordt gesteld dat in het landelijk gebied van Apeldoorn een gebied van 75 hectare als recreatief groengebied zal worden ingericht. De provincie Gelderland draagt zorg voor de helft van die oppervlakte. Ook helpen het Rijk en de provincie bij de totstandkoming van 160 ha van het Beekbergerwoud. Eveneens zal de ecologische verbinding tussen Veluwe en de IJssel (de Beekberger Poort) steun gaan krijgen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Voor het laatst bijgewerkt op: 24-dec-2004 08:33