NU'91

Loper-sleutel van forensische (tbs) kliniek ontvreemd 23-12-2004

Binnen GGZ Eindhoven (GGZE) is een loper-sleutel verdwenen. Met deze sleutel kunnen alle deuren geopend worden. De directie geeft aan dat er een zeer reële kans bestaat dat de sleutel in het bezit is van één van de cliënten maar laat na om afdoende maatregelen te nemen om de veiligheid van het personeel te garanderen. NU'91 is verbijsterd over het uitblijven van voldoende veiligheidsmaatregelen voor personeel op tbs kliniek en eist per direct vervanging van sloten waardoor het veiligheidsprobleem opgelost wordt.

De directie van GGZE is hiertoe niet bereid. Wel heeft zij vrijheidsbeperkende maatregelen opgelegd aan alle cliënten en aangegeven om een aantal sloten te vervangen. Dit zou dan op 1 februari gerealiseerd zijn. Dit is echter onacceptabel. Juist door de onrust op de afdeling rondom de vervreemding en door de vrijheidsbeperkende maatregelen neemt het agressieve gedrag toe van cliënten. Om het veiligheidsprobleem op te lossen dienen alle sloten direct vervangen te worden.

NU'91 heeft na uitblijven van afdoende oplossing de ministers van Justitie en Volksgezondheid geïnformeerd en gevraagd de organisatie dwingende maatregelen op te leggen.

NU'91 eist een zo'n optimaal mogelijke veiligheid voor alle verpleegkundigen en verzorgenden. Dit geldt zeker voor het personeel werkzaam op de TBS Kliniek. Personeel wat ook in "normale" omstandigheden al te maken heeft met een verhoogd veiligheidsrisico. Dit werd deze week ook pijnlijk duidelijk in Frankrijk. Begin deze week reageerde NU91 met afschuw op het bericht dat een verpleegkundige en een ziekenverzorgende in Frankrijk, die op hun werkplek in een psychiatrische inrichting op gruwelijke wijze zijn omgekomen. Ria von Bönninghausen, voorzitter van NU91: Deze afschuwelijke misdaad bewijst helaas dat verpleegkundigen en ziekenverzorgenden grote risicos lopen tijdens de uitvoering van hun werk. Werkgevers en de overheid moeten borg staan voor de veiligheid van verpleegkundigen en verzorgenden.