Gemeente Utrecht

KINDERDAGVERBLIJVEN IN HET ZONNETJE GEZET

De Utrechtse kinderdagverblijven, hun leidsters en de ouders worden deze week in het zonnetje gezet. Toon Gispen, wethouder voor welzijn en jeugdzorg, maakt op donderdag 23 december een tour langs zes kinderdagverblijven: Hotol de Botol, Palet, Jolie Zevenwoude, Hummeltje, Villa en Poppenzolder. Kinderdagverblijven krijgen te maken met de vrije markt. Niet alleen de kinderen, ook alle kinderdagverblijven zelf moeten nu op eigen benen leren staan. Aan de vooravond van dit 'nieuwe tijdperk in de kinderopvang' wil Gispen iedereen bedanken voor de grote inzet.

Wethouder Gispen komt ondernemers en leidsters een hart onder de riem steken. Onder zijn arm neemt hij voor elk kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang (bso) een kleine attentie mee. Het is een speciale Nijntje-poster met een persoonlijke wens erop. In totaal zijn er zo'n 90 kinderdagverblijven en zo'n vijftig locaties voor buitenschoolse opvang. Waar hij niet op bezoek komt, wordt de Nijntje-poster en de speciale bso poster van de week bezorgd.

Met de nieuwe Wet op de Kinderopvang, die op 1 januari 2005 in werking treedt, gaat er veel veranderen. Kinderopvangondernemers zijn er zelf voor verantwoordelijk dat zij hun zaken op orde hebben. In het voorbereidingstraject heeft de gemeente daarbij de ondersteuning gegeven die nodig was om de betrokken organisaties, groot en klein, voor te bereiden op de nieuwe marktsituatie.

Voortaan sluiten ouders die kinderopvang willen, zelf een contract met een kinderdagverblijf. Dit loopt niet meer via de werkgevers. Er is overal hard gewerkt om alles op tijd gereed te hebben. Zo moest de administratie anders worden georganiseerd. Kinderdagverblijven krijgen te maken met een vrije markt waarop zij ouders actiever dan voorheen tegemoet moeten treden. Ook moeten zij meer openheid geven over hun beleid en meer service bieden.

Naast de vele particuliere ondernemers was er ook kinderopvang georganiseerd onder de vleugels van de wijkwelzijnsorganisaties. De kinderopvang binnen de wijkwelzijnsorganisaties kreeg subsidie van de gemeente voor kinderen waarvan de ouders niet in staat waren om de gehele kostprijs te betalen. Dit vervalt per 2005. De kinderopvang gaat verder door het leven als 'zelfstandige ondernemer', losgekoppeld van de wijkwelzijnsorganisatie. De kinderen kunnen vanaf 2005 terecht bij alle kinderdagverblijven.

Noot voor de media:

Vertegenwoordigers van de pers zijn welkom bij de kinderopvangverblijven die wethouder Gispen tijdens zijn tour op 23 december aandoet, rond de aangegeven tijden (bij benadering):


8.00 uur: Locatie: Hotol de botel, adres: Kortland 21, Vleuten (Koko)
8.45 uur: Locatie: Palet, adres: Vondellaan 176 (Portes)
9.30 uur: Locatie: Zevenwoude, adres: Zevenwoude 270 (Jolie)
10.30 uur: Locatie: Hummeltje, adres: Costa Ricadreef 173 (Cumulus)
11.15 uur: Locatie: Villa, adres: Mgr. van de wetering 13 (Ouderparticipatie)
12.00 uur: Locatie: Poppenzolder, adres: Janskerkhof 19d (Poppenzolder)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Regie Bouma, bestuurscommunicatie, 030-286 11 55.