Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

23 december 2004

VROM investeert 14 miljoen in Enschede Muziekkwartier

Minister Dekker (VROM) investeert 14 miljoen euro in het project Enschede Muziekkwartier. Het geld komt uit het budget Investeringen Ruimtelijke Kwaliteit (BIRK) van het ministerie. Dekker vindt dat het project goed aansluit bij het beeld van een cultuur- en muziekstad waarmee Enschede zich presenteert.

De realisatie van het Muziekkwartier zorgt voor een goede verbinding tussen het stationsgebied en het centrum van de stad. Met het geld draagt minister Dekker bij aan het realiseren van een muziekcluster, het zogeheten POèME. Dit centrum biedt ruimte aan onder meer het conservatorium, het Orkest van het Oosten en de Nationale Reisopera. Het omliggende gebied wordt ook verbeterd, wat de ruimtelijke kwaliteit van de stad versterkt. De totale kosten van het project bedragen circa 85 miljoen euro. Met de toekenning aan Enschede neemt Dekker het advies over van de commissie, die haar adviseert bij de investering van de BIRK-gelden.

Met de BIRK-regeling investeert het ministerie van VROM in projecten die passen binnen het ruimtelijk beleid. Voorwaarde is dat projecten de ruimtelijke kwaliteit van de steden en/of het landelijk gebied versterken. In totaal selecteerde minister Dekker negentien projecten die in aanmerking komen voor een bijdrage uit het BIRK-budget. Uit het totale BIRK-budget van circa 420 miljoen euro zijn door vorige kabinetten al eerder knelpunten voor ruimtelijke ontwikkelingen opgelost, zoals het verbeteren van de externe veiligheid in het stedelijk gebied.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=19248 )