Ingezonden persbericht


Persbericht

Breukelen, 23 december 2004

Online Duitse tol betalen met Map&Guide

Map&Guide, één van de toonaangevende aanbieders van routeplanningsystemen voor de transportsector, heeft voor transportbedrijven een mogelijkheid voor het online betalen van de Duitse tol ontwikkeld. Met behulp van deze functionaliteit kunnen bedrijven direct hun route op de boekingspagina van Toll Collect invoeren en zo de tolbetaling afhandelen.

Met ingang van 1 januari 2005 wordt dan eindelijk de veel bediscussieerde tolheffing van kracht voor vrachtwagens, die gebruik maken van de Duitse snelwegen. Op dit moment zijn echter pas 270.000 vrachtwagens voorzien van de onboard units (OBU's), waarmee bij de tolterminals automatisch de gegevens van de vrachtauto geregistreerd worden. Dat zijn er veel minder dan aanvankelijk was gepland. De kans is daarom groot, dat er -vooral bij de grensovergangen- lange wachttijden en files ontstaan, omdat de tol door chauffeurs, die geen onboard unit hebben, ter plekke bij de terminals afgerekend moet worden. De Duitse minister van Verkeer Manfred Stolpe heeft aangekondigd dat er meteen streng op de betaling van tol wordt toegezien en dat bedrijven, die geen tol betalen, fikse boetes tegemoet kunnen zien. Zeker ook voor Nederlandse transporteurs is het dus van groot belang de tolbetaling zo snel en zo goed mogelijk te regelen.

Map&Guide, één van de toonaangevende aanbieders van mapping- en routingsoftware voor transportbedrijven, heeft in het softwarepakket map&guide transport een mogelijkheid ontwikkeld om de tolbetaling online te regelen bij Toll Collect, de instantie die verantwoorlijk is voor de inning van het tolgeld. De met de Map&Guide software geplande route kan direct in de boekingspagina van Toll Collect op internet ingevoerd worden, althans als de gebruiker daar geregistreerd is en over een toegang tot de internetsite beschikt. De tolbetaling wordt dan verder automatisch door Toll Collect afgehandeld, waardoor onnodige vertragingen voorkomen worden. De software van Map&Guide beschikt uiteraard ook over faciliteiten voor berekening en controle van tolgeldbetalingen. Darvoor is onder de naam Toll Pro zelfs een speciaal pakket ontwikkeld.

De faciliteiten van Map&Guide voor de berekening en betaling van tolgeld in Duitsland zijn ook voor Nederlandse transportbedrijven beschikbaar. Het softwareprogramma Toll Pro van Map&Guide wordt in Nederland geleverd door PTV-Ordis uit Breukelen, een zusterbedrijf van Map&Guide. De software van Map&Guide is bovendien geïntegreerd in de nieuwste versie van de TLNplanner, die gezamenlijk door TLN en PTV-Ordis ontwikkeld is. Ook het invoeren van routes op de website van Toll Collect is met behulp van Map&Guide software mogelijk via www.TLNplanner.nl.


---

Noot voor de pers:
Meer informatie over Map&Guide en de faciliteiten voor tolbetaling kunt u vinden op www.mapandguide.com en op www.ptv-ordis.com. U kunt ook contact opnemen met Dyon van Gaans, directeur van PTV-Ordis in Breukelen (0346- 581600 of per e-mail: dyon.van.gaans@ptv-ordis.nl), dat verantwoordelijk is voor de verkoop van Map&Guide-producten in Nederland.

Nederlands perscontact: Wisse Kommunikatie, Jacqueline Haarman, telefoon 026-4431523 of per e-mail: jacqueline.haarman@wisse-worldcom.nl.

Over Map&Guide

Map&Guide GmbH uit Karlsruhe is één van de toonaangevende Europese aanbieders van mapping- en routingsoftware. Map&Guide levert standaard producten voor routeplanning; dealerzoeksystemen op internet; ASP-diensten; componenten, die in applicaties van derden geïntegreerd kunnen worden, en geografische informatiesystemen voor mobiele toepassingen als notebooks, PDA's en smartphones. De professionele routeplanner map&guide heeft in Duitsland en de Benelux meer dan 50.000 zakelijke gebruikers. Map&Guide is een volledige dochteronderneming van het Duitse PTV AG. In de Benelux is de verkoop van Map&Guide-producten in handen van PTV-Ordis uit Breukelen -net als Map&Guide een dochter van PTV AG. De technologie van Map&Guide wordt in de sector logistiek en transport al veel gebruikt. Zowel de logistieke programma's Intertour en Interload als de TLNplanner, die door PTV-Ordis samen met de branche-organisaties Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Zeecontainervervoerders (VZV) ontwikkeld werden, zijn vrijwel volledig met Map&Guide-technologie ontwikkeld.