Gemeente Katwijk


* Warme maaltijd voor dak- en thuislozen


---

Warme maaltijd voor dak- en thuislozen

Katwijk, 16 december 2004

Vanaf donderdag 23 december kunnen dak- en thuislozen en verslaafden uit Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg voor een warme maaltijd terecht in het Inloophuis van Stichting De Brug aan de Haringkade 2 in Katwijk. Per warme maaltijd wordt een eigen bijdrage van 2 euro gevraagd. De gasten worden om 12.45 uur verwacht, uiterlijk 13.00 uur, daarna wordt er gezamenlijk gegeten. Vanaf 13.30 gaat het Inloophuis weer open voor andere bezoekers.

Het Platform Kocon, voorheen Platform Verslavingszorg Katwijk, start voor een proefperiode van een jaar met een maaltijdvoorziening voor dak- en thuislozen. De maaltijden worden bereid in verpleegtehuis de Duinrand en daarna vervoerd naar het Inloophuis van De Brug. De financiering voor de aanloopperiode is onder andere gegarandeerd door een donatie van 2500 euro van de Commissie Mannenzang Katwijk. Dankzij de hulp van de vrijwilligers van het Inloophuis van De Brug kunnen mensen terecht van maandag tot en met vrijdag (niet in de weekenden). Om te weten hoeveel maaltijden er besteld moeten worden wordt de gebruikers gevraagd om zich twee dagen van te voren aan te melden voor een maaltijd. Dit kan telefonisch op het telefoonnummer van De Brug (4033733) of bij een van de medewerkers van het Inloophuis tijdens de openingsuren van 13.30 uur tot 17.30 uur. Het is verder de bedoeling dat bij toerbeurt de tafel gedekt wordt en de vaat gedaan wordt door de gasten zelf.

Oplossingen
Het idee voor de maaltijdverstrekking is ontstaan vanuit de Werkgroep Veelplegers van het Platform Kocon. Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg hebben, net als andere gemeenten in Nederland, een groep verslaafden die bij herhaling in aanraking komt met politie en justitie. Veelal gaat het om vermogensdelicten (zoals diefstal en inbraak). Het uitzitten van gevangenisstraf leidt niet tot het einde van de verslaving en ook de aansluitende programma's doorbreken deze vicieuze cirkel van (drugs-)criminaliteit veelal niet. De werkgroep is ontstaan op aandringen van de heer L.P.H. de Milliano, advocaat, die het Platform opriep om oplossingen te bedenken voor de problematiek van de groep veelplegers. Onder veelplegers is een groot aantal dak- en thuisloos. De Werkgroep Veelplegers ziet mogelijkheden voor een betere aanpak, maar dit vraagt de nodige voorbereiding en tijd, waarbij vele organisaties betrokken moeten worden. Vooruitlopend op een verdere uitwerking heeft de Werkgroep de maaltijdvoorziening alvast aangepakt. De maaltijdvoorziening zal uitgevoerd worden door één van de deelnemende organisaties, namelijk Stichting De Brug.

Inventarisatie
Op basis van een inventarisatie door het Platform Kocon naar dak- en thuislozen uit Katwijk, Rijnburg en Valkenburg blijkt tot nu toe dat er ca. 30 dak- en thuislozen zijn, 18 mensen zijn dakloos. Deze mensen hebben geen huisvesting en ook een warme maaltijd ontbreekt maar al te vaak. Veel dak- en thuislozen zijn verslaafd, maar het Platform benadrukt dat dit niet altijd de oorzaak is dat mensen geen dak boven hun hoofd hebben. Ook mensen die niet verslaafd zijn worden in toenemende mate met schulden en armoede geconfronteerd wat kan leiden tot dakloosheid.