Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 22 december 2004

Twee rendieren arriveren in de Winterdierentuin: Dierenrijk Europa

Donderdag 23 december arriveren twee rendieren in dé Winterdierentuin: Dierenrijk Europa. Deze twee vrouwelijke exemplaren zullen in het park kennismaken met de twee rendieren (koppel man en vrouw) die reeds in het park aanwezig zijn. Rendieren voelen zich met name in de winter goed thuis in Nederland. Het dier leeft op toendra's en in de noordelijk naaldbossen van Lapland. Bovendien dankt het dier veel bekendheid aan het voorttrekken van de arrenslee van de Kerstman. Het park kan nu ook een compleet span aan de Kerstman presenteren als hij Tweede Kerstdag Dierenrijk Europa bezoekt. In het kader van de extra activiteiten rondom dé Winterdierentuin van Europa zijn er dagelijks voederpresentaties van de verzorgers bij de rendieren.

Bewoners van de toendra
Rendieren zijn speciaal uitgerust om op de toendra's in de noordelijke gebieden van Europa te leven. Omdat de bovenste laag van de bodem in de zomer ontdooid, wordt het op de toendra erg drassig. Rendieren hebben echter zeer platte en brede hoeven. Deze hoeven zorgen er voor dat de dieren niet wegzakken. In de winter zijn de hoeven weer handig om sneeuw te verwijderen. Op deze wijze kunnen zij altijd bij hun voedsel. Ze eten met name gras, struiken en kostmossen. Opvallend aan rendieren is dat zowel de vrouwelijke als mannelijke exemplaren een gewei dragen.

Europese dieren in winter goed te zien
Dierenrijk Europa is dé Winterdierentuin van ons continent. De meeste dieren zijn hier 's winters goed te zien, omdat ze optimaal aangepast zijn aan het Europese klimaat. Ze zijn bestand tegen kou, wind en regen. Hét winterdier bij uitstek is natuurlijk de ijsbeer. Deze dieren hebben het nooit koud. Hun vacht houdt hun lichaamswarmte beter vast dan de vacht van elk ander dier. Zelfs op hun voetzolen groeit haar: lekker warm en stroef op de gladde ijsvloer. Onder hun vacht zorgt een laag vet voor extra warmte, vooral tijdens het zwemmen. Zeehonden hebben met hun dikke speklaag ook geen last van het koude water. Ze hebben een gestroomlijnd lichaam, van hun poten steekt alleen het gedeelte vanaf de enkel buiten het lichaam uit. houden. Andere dieren die zich in dé Winterdierentuin goed thuis voelen zijn de steenbokken, bruine beren,wolven, bevers en de lynxen.

Speciale activiteiten in dé Winterdierentuin van Europa Er vinden de gehele winter speciale activiteiten plaats in dé Winterdierentuin van Europa. Kinderen kunnen iedere dag leuke prijzen winnen door deel te nemen aan de speciale speurtocht. Tijdens de dagelijkse voederpresentaties vertellen de verzorgers over het eten en het gedrag van de dieren in de winter. Op Tweede Kerstdag komt de Kerstman een speciaal Kerstdiner serveren aan alle bewoners van Dierenrijk Europa. Samen met de verzorgers schotelt hij hen speciale gerechten voor. Vanaf Tweede Kerstdag t/m donderdag 30 december kunnen kinderen bovendien een pindaketting rijgen. Zo kunnen zij de diverse vogels in hun eigen achtertuin een leuk winters feestmaal geven. Op de website en in het park kunnen bezoekers tenslotte stemmen op het leukste en lelijkste winterdier van Europa

Speelplezier en winterse sferen bij de Brabantse hoeve Een Brabantse hoeve is voor de bezoekers het vertrek- en eindpunt van de reis door het themapark. Bij de hoeve kan men heerlijk ontspannen en genieten van winterse lekkernijen zoals erwtensoep, warme chocomel of glühwein. Voor kinderen zijn er verschillende speeltuinen. In de stallen van de hoeve vinden zij de spannende boerderijspeeltuin. Diverse oude landbouwwerktuigen zijn leuke speeltoestellen geworden. Ook binnen in de stal hangt een gezellige winterse sfeer. Daarnaast is er in de stallen een filmzaal. Hier worden de hele dag korte, educatieve films gedraaid die helemaal bij het thema van het dierenpark aansluiten. Laat het winterweer toe om buiten te spelen? De grote boerderijspeeltuin bevat hele leuke speeltoestellen zoals een tractor of diverse boerderijdieren.

Dierenrijk Europa is de gehele winter dagelijks geopend. Het park is alleen gesloten op Eerste Kerstdag, Oudejaarsdag en Nieuwjaarsdag. Voor meer informatie over Dierenrijk Europa kan men bellen met: 0492-668240 of kijken op: www.dierenrijkeuropa.nl.