Gerechtelijke organisatie

Mijlpaal voor Vliegende Brigade

Bijna vijf jaar na de oprichting heeft de Vliegende Brigade in Den Haag een mijlpaal bereikt: onlangs werd het 7500ste civiele vonnis geschreven. De brigade heeft daarmee een serieuze bijdrage geleverd in het wegwerken van achterstanden bij de rechtbanken.

De Vliegende Brigade is een project van de Rechtspraak. Deze stafeenheid werd in maart 2000 opgericht om de achterstanden in de civiele sectoren weg te werken. Onder begeleiding van rechters werken stafjuristen aan het opstellen van concept-vonnissen. Zaken worden aangeleverd door rechtbanken vanuit het hele land. De Vliegende Brigade werkt geheel achter de schermen; vonnissen worden uiteindelijk uitgesproken door de rechtbank waar de zaak aanhangig is gemaakt.

Dit jaar heeft de brigade zoân 1800 vonnissen geschreven. Ook in de twee voorgaande jaren werd dit aantal gehaald. Daarmee is de productie van de Vliegende Brigade vergelijkbaar met de productie van een civiele sector van een grote rechtbank. Op dit moment werken er ruim dertig stafjuristen. Zij worden begeleid door zes rechters. De brigade staat onder leiding van mr. J.W. (Hans) Westenberg, vice-president in de rechtbank Den Haag. De Vliegende Brigade is gevestigd aan de Bezuidenhoutseweg.

Naar verwachting zal de instroom van zaken bij de Vliegende Brigade volgend jaar afnemen. Dat geeft aan dat rechtbanken er, mede dankzij het werk van de Vliegende Brigade, in zijn geslaagd bestaande achterstanden in de civiele sectoren terug te brengen. De Raad voor de rechtspraak financiert de Vliegende Brigade in elk geval tot 2007. Daarna zal het project worden geëvalueerd.