ABN AMRO

Amsterdam, 23 december 2004

ABN AMRO en vakbonden bereiken CAO-akkoord:
Performancebeloning en betere begeleiding van werk naar werk

Dit is een gezamenlijk persbericht van ABN AMRO, FNV Bondgenoten, De Unie, Dienstenbond CNV en BBV

ABN AMRO en de samenwerkende vakorganisaties (FNV Bondgenoten, De Unie, Dienstenbond CNV en BBV) hebben vanochtend een akkoord bereikt over een nieuwe CAO voor de bijna 27.000 medewerkers van de bank in Nederland. De hoofdpunten van het bereikte akkoord zijn de invoering van performancebeloning en afspraken op het gebied van employability. Jan Peter Schmittmann, CEO ABN AMRO Nederland over het behaalde resultaat: "De afspraken over beloning passen in het streven van de bank naar een meer prestatiegerichte cultuur en maken ons arbeidsvoorwaardenpakket meer marktconform." Huug Gorter, bestuurder FNV Bondgenoten: "De afspraken op het gebied van employability vergroten de kans van boventallige medewerkers op een andere baan." Joop Hofland, bestuurder van De Unie: "Dit onderhandelingsresultaat is een nieuwe innoverende stap binnen de financiële dienstverlening, zowel wat betreft de performancebeloning als de nieuwe employability-afspraken."

Performancebeloning
Vanaf 1 januari 2005 zal de bank performancebeloning invoeren. Het arbeidsvoorwaardenpakket is meer marktconform gemaakt door een aantal vaste inkomenscomponenten deels in te ruilen voor een bonus en deels af te kopen. Op basis van een Persoonlijk Prestatie Plan kan de medewerker een bonus van maximaal 20% verdienen.

Employability
Het akkoord omvat nieuwe afspraken over employability en het begeleiden van door reorganisaties boventallig geraakte medewerkers van werk naar werk. Uitgangspunt hierbij is het vergroten van de kans op werk als de medewerker in de interne mobiliteitsorganisatie is ingestroomd.
Het aangepaste employabilitytraject duurt in totaal 18 maanden. Een korte voorfase waarin de medewerker boventallig wordt verklaard en de keuze krijgt om vrijwillig te vertrekken met een stimuleringspremie gelijk aan de kantonrechterformule.
Daarna 6 maanden waarin de kwaliteiten van de medewerker worden vastgesteld en wordt bepaald of de medewerker intern geplaatst zal worden. De medewerker kan ook kiezen om vrijwillig te vertrekken met 75% van de stimuleringspremie, of voor 6 jaar compensatie (aanvulling tot 100% van het banksalaris) bij een baan buiten de bank. Daarna volgt 12 maanden detachering bij een externe mobiliteitsorganisatie. Vindt de medewerker binnen 6 maanden een andere baan en is zijn salaris lager dan bij de bank, dan heeft hij voor een periode van 5 jaar recht op compensatie. Voor de tweede 6 maanden geldt 4 jaar compensatie.
Mocht de medewerker na 18 maanden nog geen nieuwe baan hebben gevonden dan volgt ontslag met een stimuleringspremie van 75%.

De CAO heeft een looptijd van 1 juni 2004 tot en met 31 december 2005.

ABN AMRO Bank N.V.

Afdeling Persvoorlichting
(HQ 9140)
Postbus 283
1000 EA Amsterdam

Telefoon: 020 628 89 00
Buiten kantoortijden:
020 629 80 00
Fax: 020 629 54 86


Copyright © 1998-2004 ABN AMRO Bank N.V.
All rights reserved.