Gemeente Weert

Persbericht

Maastricht, Weert, 22 december 2004

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Provincie Limburg en de gemeenten Heel, Heythuysen, Hunsel, Nederweert, Roggel en Neer, Thorn en Weert.

Samenwerking voor vier jaar vastgelegd

BESTUURSAKKOORD JONG ZIJN IN WESTELIJK MIDDEN-LIMBURG

Op 22 december 2004 heeft gedeputeerde Odile Wolfs samen met de wethouders jeugdbeleid van de gemeenten in de regio westelijk Midden-Limburg het bestuursakkoord Jong zijn in westelijk Midden-Limburg 2004-2007 ondertekend. "Adequaat reageren op signalen van kinderen en jongeren die problemen hebben is ontzettend belangrijk. Met dit bestuursakkoord maken wij daar samen werk van. Dat is een flinke stap vooruit", aldus gedeputeerde Odile Wolfs.

Het bestuursakkoord is ondertekend door de wethouders jeugdbeleid van de gemeenten Heel, Heythuysen, Hunsel, Nederweert, Roggel en Neer, Thorn, Weert, Haelen en gedeputeerde mevrouw Wolfs. Met dit bestuursakkoord geven de provincie en alle gemeenten in de regio westelijk Midden-Limburg in gezamenlijkheid sturing aan het jeugdbeleid voor de komende jaren. Op 1 januari 2005 treedt de Wet op de jeugdzorg in werking. Gemeenten en provincie hebben hierbij een gemeenschappelijk doel, namelijk het versterken van algemene voorzieningen voor jeugdigen, waardoor jeugdigen en ouders in deze voorzieningen vroegtijdig kunnen worden opgevangen en instroom in de jeugdzorg waarop een aanspraak bestaat, wordt voorkomen. Afstemming en samenwerking tussen lokaal jeugdbeleid en de jeugdzorg zijn van groot belang.

De afspraken die in het Bestuursakkoord en Actieprogramma 'Jong zijn in westelijk Midden-Limburg' zijn ambitieus en beogen onder andere een versterking van de algemene voorzieningen voor jeugdigen door gerichte inzet van het algemeen maatschappelijk werk, de jeugdwelzijnsinstellingen en het bureau jeugdzorg. Daarnaast is als resultaat terugdringing en beperking van de gevolgen van jeugdcriminaliteit, voorkoming van vroegtijdig schoolverlaten en bestrijding van jeugdwerkloosheid opgenomen.

Afspraken
De afspraken in het bestuursakkoord zijn uitgewerkt in een actieprogramma. Concrete acties voor 2005 en 2006 zijn onder andere de inzet van een ambulant jongerenwerker in het Leudal- en Thornerkwartier. Ook zal de inzet van Bureau Jeugdzorg onder voorwaarden verhoogd worden en de consultatie en deskundigheidbevordering aan eerste lijnsvoorzieningen, zoals het AMW en het onderwijs, geĂŻntensiveerd worden. Tevens wordt ingezet op het totstandkomen van een dienstencentrum Jeugdzorg & Onderwijs om hiermee de witte vlekken in het zorgaanbod op onderwijsvoorzieningen in te vullen. Daarnaast neemt de gemeente Weert deel als experimentlocatie aan het Programma Gezinscoaching Limburg. De gemeente Weert heeft gekozen voor de inzet van een regisseur, die vanuit de gemeentelijke verantwoordelijkheid voor het preventieve jeugdbeleid de taak heeft om de keten tussen instellingen te bewaken, waardoor jongeren en hun ouders niet tussen wal en schip vallen. De resultaten op het gebied van signalering, beoordeling en interventie worden overgedragen naar de omliggende gemeenten.

Noot voor de pers,