Gemeente Ambt Montfort


Ondernemers verplicht om energieverbruik te toetsen

In januari valt bij alle ondernemers uit onze gemeente een uitnodiging in de brievenbus voor een informatiebijeenkomst over de aanpak van de nieuwe milieuwetgeving energie. Vanaf een bepaalde hoogte aan energieverbruik is een ondernemer verplicht om zijn bedrijf te laten onderzoeken op energiebesparende mogelijkheden. Zon onderzoek, een energiescan genaamd, kost geld, maar kan ook juist veel geld opleveren.

De gemeente Ambt Montfort heeft in het kader van het gemeentelijk milieubeleidsplan besloten om, in samenwerking met de ondernemersverenigingen Montfort, St. Odiliënberg en Posterholt en de LLTB, ondernemers een handreiking te doen en gezamenlijk ervoor te zorgen dat alle bedrijven binnen onze gemeente aan deze milieuverplichting kunnen voldoen. Voor beide partijen zijn er voordelen te behalen: de gemeente werkt mee aan de verbetering van het klimaat en de ondernemers besparen kosten doordat er een gezamenlijke aanpak kan plaatsvinden.

Een proefproject heeft inmiddels uitgewezen dat er voor bedrijven inderdaad winst te behalen is. Zo heeft Autop, garage en autoschade uit Montfort naar aanleiding van de energiescan eenmalig 1550,00 aan energiebesparende maatregelen geïnvesteerd. Elk jaar zal dit circa 2000,00 op de energierekening besparen. Binnen één jaar heeft hij zijn investering terugverdiend. Agrarisch bedrijf Kuijsten kan door te investeren circa 21.000,00 besparen op de energienota. Aan de exacte investeringskosten wordt nog hard gerekend. Maar duidelijk is wel dat hier een potentiële besparing is te halen.

Deelname aan het gezamenlijk project is vrijwillig, maar veel bedrijven zijn wel verplicht om een energiescan te laten uitvoeren. En zelfs als uw bedrijf buiten de wettelijke normen valt, dan is er winst te behalen. Dus, let op uw brievenbus voor de uitnodiging voor de informatiebijeenkomst. Het is de moeite waard om na te gaan hoe uw bedrijf aan de milieuwetgeving kan voldoen en tevens op de energienota kan besparen.