TenneT


TenneT enthousiast over groen licht voor kabel naar Noorwegen

(23-12-2004)

TenneT is verheugd dat toezichthouder DTe het groene licht geeft voor het aanleggen van een hoogspanningskabel tussen Noorwegen en Nederland, bestemd voor de im- en export van elektriciteit. TenneT ziet als netbeheerder grote maatschappelijke voordelen in een transportkabel die open staat voor alle marktpartijen.

Directeur Mel Kroon van TenneT: "Een verbinding tussen Nederland en Noorwegen past in het beleid van de Europese Unie om markten aan elkaar te koppelen en de liquiditeit in de markt te vergroten. In Noorwegen zorgt waterkracht voor 99% van de opwekking van elektriciteit. Mede daardoor levert de verbinding lagere en stabieler prijzen op voor de Nederlandse markt. Bovendien draagt de kabel bij aan de leveringszekerheid in beide landen en bevordert de marktwerking en liquiditeit van de Nederlandse markt ."

De kabel wordt op de zeebodem gelegd en krijgt een lengte van 580 kilometer. De transportcapaciteit is ten minste 600 MW en zal via Eemshaven worden aangesloten op het Nederlandse hoogspanningsnet. De Scandinavische en Nederlandse elektriciteitsmarkten worden gekoppeld met behulp van de elektriciteitsbeurzen APX en Nord Pool Spot. De verwachte opbrengst als gevolg van prijsverschillen tussen de beide markten, maakt de kabel rendabel. De aanleg duurt circa drie jaar. Begin 2008 kan de kabel in bedrijf zijn.

Het besluit van de DTe voorziet in een investering van ruim 300 miljoen euro voor de kabel, voorbereiding en aansluiting ervan. TenneT verwacht met deze positieve beslissing van de DTe op een zo kort mogelijke termijn de contracten te kunnen afronden en nog dit jaar met de aanleg kan starten.