Gemeente Delft

De mogelijkheden die er zijn voor de herontwikkeling van het noordelijk TU-gebied zijn vastgelegd in een ontwikkelingsplan. Dit ontwikkelingsplan is de basis voor het bestemmingsplan dat de gemeente gaat opstellen voor het gebied.

In de komende jaren komen de oude monumentale gebouwen in TU-Noord vrij voor herontwikkeling. De gemeente Delft beschrijft daarom in een ontwikkelingsplan de hoofdlijnen waarbinnen (her)ontwikkeling kan plaatsvinden. Het gaat om het gebied tussen Rijn-Schiekanaal, Botaniestraat, Julianalaan, Schoemakerstraat, Christiaan Huygensweg, Jaffalaan, Julianalaan en Michiel de Ruyterweg.

Voor het gebied heeft de gemeente in 2003 een concept-ontwikkelingsplan gemaakt, dat leidde tot veel inspraakreacties. De gemeente heeft daarop een klankbordgroep samengesteld van bewoners. Op basis van het overleg met deze klankbordgroep en de inspraakreacties is het plan aangepast. Het college legt het plan nu voor aan de raadscommissie Duurzaamheid.

Het ontwikkelingsplan dat er nu ligt gaat uit van behoud en herontwikkeling van de rijksmonumenten en behoud en versterking van de groengebieden eromheen, zoals de Botanische tuin en het De Vries van Heystplantsoen. In het gebied is ruimte voor nieuwbouw die aansluit bij het monumentale karakter. In de panden komen vooral woningen, zowel voor studenten als voor de markt. Ook andere functies kunnen een plek krijgen in het gebied.

In de plannen komt er een nieuwe verkeersstructuur, om de leefomgeving voor zowel de bestaande als de nieuwe bewoners te verbeteren. De aanpassingen maken de aanleg van tramlijn 19 vanuit de binnenstad naar de TU-wijk mogelijk. De veranderingen in het gebied mogen niet leiden tot extra parkeerdruk. Alle ontwikkelingen moeten daarom voldoen aan de geldende parkeernormen en parkeerplaatsen moeten op eigen terrein komen.



Gemeente Delft