Gemeente Roggel en Neer

23/12/2004
Nieuwe WOZ-waarden per 1-1-2005 voor de onroerende zaken in de gemeenten, Haelen, Heythuysen, Roggel en Neer en Hunsel

De waarde van een onroerende zaak wordt door verschillende instanties gebruikt voor de vaststelling van belastingen en heffingen. De gemeente gebruikt de waarde voor de berekening van de onroerende zaakbelastingen. De belastingdienst verwerkt de waarde in de aanslagen inkomstenbelasting. Voor het waterschap is de waarde bepalend als heffingsgrondslag voor de waterschapsomslag gebouwd.

Sinds 1997 geldt een landelijke regeling voor de waardering van onroerende zaken; de Wet waardering onroerende zaken (Wet woz). De Wet woz schrijft voor, dat gemeenten periodiek een nieuwe waarde vaststellen voor alle onroerende zaken in de gemeente. De wet schrijft ook voor dat bij de waardebepaling moet worden uitgegaan van de veronderstelling dat de onroerende zaak leeg verkocht en onmiddellijk in gebruik kan worden genomen.
Dit is bijvoorbeeld bij woningen de vrije verkoopwaarde van het pand. Er mag dus geen rekening gehouden worden met onder meer het waardedrukkend effect van verhuur en erfpacht.

Voorheen gold die woz-waarde voor een periode van 4 jaren. Vanaf 2005 is dat nog maar twee jaar. De nieuwe woz-waarde geldt dus voor de jaren 2005 en 2006

De waardepeildatum voor de komende taxaties is 1 januari 2003. Overigens is niet de toestand van de onroerende zaak op 1 januari 2003 bepalend voor de waarde. Nadien gedane verbouwingen/verbeteringen etc. worden in de waardebepaling meegenomen. Met andere woorden: Waardepeildatum 1 januari 2003 moet gelezen worden als: Wat zou uw onroerende zaak, zoals die er op 1 januari 2005 uitziet, waard zijn geweest op 1 januari 2003?

Sinds de vorige peildatum (1-1-1999) zijn de prijzen van de woningen in Nederland gemiddeld met ruim 50% gestegen. De gemiddelde stijging in de gemeenten Haelen, Heythuysen, Roggel en Neer en Hunsel valt echter lager uit. Dit neemt niet weg, dat bij bepaalde onroerende zaken sprake kan zijn van een meer dan gemiddelde waarde-ontwikkeling. Deze waarde-ontwikkeling kan soms ook nog hoger zijn dan het landelijke gemiddelde.

Vanaf het jaar 2005 zullen deze waarden dan gebruikt worden als grondslag voor de diverse belastingen.

Wanneer worden de nieuwe woz-waarden 2005 bekend gemaakt? Voor het eerst sinds de invoering van de Wet woz wordt de nieuwe waarde van uw onroerende zaak niet door middel van een aparte beschikking aan u verstrekt.
In het eerste kwartaal 2005 ontvangen de belastingplichtigen een gecombineerd aanslagbiljet gemeentelijke belastingen c.q. de aanslagen onroerende zaakbelastingen.
Voortaan staat de woz-waarde vermeld op dit aanslagbiljet. De gemeenten hebben voor 2005 hun tarieven voor de onroerende zaakbelastingen neerwaarts bijgesteld. Wat een belastingplichtige precies gaat betalen hangt af van de waarde en de tarieven. Hierdoor kan het dus voorkomen, dat de waarde-ontwikkeling van een bepaalde onroerende zaak leidt tot aanslagen onroerende zaakbelastingen die een meer dan gemiddelde stijging vertonen.

Nadere informatie
Mocht u nog nadere informatie wensen, dan kunt u hierover contact opnemen met de medewerkers van het bureau belastingen van uw gemeente.