Gemeente Roggel en Neer

23/12/2004
Kerstboodschap burgemeester

Geachte inwoners van Roggel en Neer,

Dit jaar kwam het terrorisme wel erg dichtbij in Nederland. Nog niet zo heel lang geleden werd cineast Theo van Gogh vermoord door een moslimextremist. De moord was aanleiding voor vele, tegen de islam gekeerde, reacties. Zo werden scholen en moskeeën in brand gestoken en werden er openlijke discussies gevoerd over de islam. Nederland is een land waar in de grondwet staat opgenomen dat er vrijheid van meningsuiting is. Het uiten van de mening kan zowel op politiek en op godsdienstig niveau. Laten we deze vrijheid van meningsuiting in acht nemen en daarbij iedereen, autochtoon of allochtoon, katholiek of moslim in zijn waarde laten.

Het jaar 2004 was ook het jaar dat we twee leden van het koningshuis hebben moeten afgeven. Z.K.H. Prins Bernhard is nog maar kort geleden heengegaan en in maart 2004 H.K.H. Prinses Juliana. We zullen hen ons blijven herinneren.

Het jaar 2004 stond op bestuurlijk niveau in het teken van de aankomende herindeling. Provinciale Staten heeft onlangs het herindelingsontwerp voor Midden-Limburg ter behandeling doorgestuurd naar de Eerste en Tweede kamer. Zoals bekend wordt hierin o.a. voorgesteld per 1 januari 2006 de gemeenten Haelen, Heythuysen, Hunsel en Roggel en Neer samen te voegen tot één gemeente met een agrarisch karakter.

2005 wordt in de aanloop naar de nieuwe gemeente een belangrijk jaar waarin veel werk verzet moet gaan worden. De betrokken colleges, gemeenteraden en de ambtenaren staan voor de uitdagende klus om samen vorm te gaan geven aan de nieuwe gemeente. Door alle betrokkenen zal de nodige inspanning verricht moeten worden om te komen tot één gemeente. Een gemeente die goed toegerust is om op een adequate wijze dienstverlening te bieden aan haar burgers en die met voldoende slagkracht bestuurd kan worden.

De komende feestdagen is een periode om ons in alle rust te bezinnen op hetgeen afgelopen jaar de revue is gepasseerd en om voorzichtig vooruit te blikken op het nieuwe jaar. Het zijn dagen, waarop we graag samenzijn met onze naasten.

Mede namens mijn echtgenote en het gemeentebestuur wens ik u dan ook een bijzonder kerstfeest, een fijne, maar ook veilige jaarwisseling en een gelukkig en gezond 2005. Voor u en allen die u dierbaar zijn!

Graag maak ik van deze gelegenheid gebruik om u als inwoner van deze gemeente namens het gemeentebestuur van harte uit te nodigen voor de nieuwjaarsreceptie op zaterdag 1 januari 2005 van 12.00 tot 13.00 uur in de hal van het gemeentehuis.

Graag tot ziens, in het volgende jaar.

J.A.L. Peeters
Uw burgemeester