Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 23-12-2004

20.000STE DEELNEMER TWEEVANDAAG OPINIE PANEL

TWEEVANDAAG heeft de registratie ontvangen van de 20.000ste deelnemer aan het TweeVandaag Opinie Panel (TOP). In nog geen twee maanden tijd is daarmee het doel bereikt, waarvoor de redactie oorspronkelijk een jaar had uitgetrokken. Inmiddels zijn zeven enquêtes over actuele onderwerpen aan de panelleden gepresenteerd, zoals over 'de politicus van het jaar 2004', 'veiligheid in uw buurt' en over 'Ayaan Hirsi Ali en haar afwezigheid in Den Haag'. De respons op de enquêtes ligt gemiddeld tussen de 65 en 70 procent.

Om te kunnen meedoen aan de peilingen, moeten deelnemers een aantal basisvragen beantwoorden over leeftijd, geslacht, samenstelling huishouden, burgerlijke staat, opleiding en inkomen, religie, politieke voorkeur en spreiding over het land. Hoewel de meeste deelnemers vallen in de leeftijdsgroep van 40 tot 54 jaar, zijn alle leeftijdscategorieën goed vertegenwoordigd. Bijna tien procent van de panelleden is 65 jaar of ouder. Het panel kent meer mannen dan vrouwen. De genoten opleiding is zeer gevarieerd: 45 procent is geschoold op middelbaar niveau en 41 procent heeft hoger of wetenschappelijk onderwijs gehad. Meer dan de helft van de deelnemers heeft een koopwoning.

Omdat de basisgegevens van de deelnemers te koppelen zijn aan elke andere enquête is middels het TOP te zien in hoeverre de religieuze overtuiging eventueel bepalend is voor een mening. Uit de uitslag van de enquête over Ayaan Hirsi Ali blijkt dat 60 procent van de moslims die mee hebben gedaan, vindt dat Hirsi Ali haar kamerlidmaatschap moet opzeggen tegen 13 procent van het totaal aan respondenten. De redactie van TWEEVANDAAG probeert de komende tijd meer moslims te interesseren voor het opiniepanel.

Uit reacties van deelnemers blijkt dat mensen de oprichting van het TweeVandaag Opinie Panel zeer waarderen. Mensen verontschuldigen zich als zij niet in de gelegenheid zijn geweest om een enquête op tijd in te vullen. Ook ontvangt de redactie regelmatig persoonlijke verhalen van de deelnemers. De uitslag van bepaalde enquêtes kan - door te corrigeren op over- of ondervertegenwoordiging van bepaalde groepen - representatief worden gemaakt op belangrijke kenmerken, zoals geslacht, leeftijd, burgerlijke staat, opleiding en spreiding over het land.

Zie ook: www.tweevandaag.nl




TweeVandaag