Erasmus MC


23-12-04: Kenniscentrum Arbeid en Klachten Bewegingsapparaat
Werk oorzaak rugklachten? Nieuw instrument bepaalt arbeidsgerelateerdheid van rugklachten

Rotterdam, 23 december - Het is mogelijk te bepalen in hoeverre het werk de oorzaak is van lage rugklachten bij een werknemer. Dit kon tot nu toe niet. Het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Klachten Bewegingsapparaat (Kenniscentrum AKB) heeft met een aantal onderzoeksinstituten en het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) een meetinstrument ontwikkeld, waarmee bedrijfsartsen de arbeidsgerelateerdheid van lage rugklachten kunnen bepalen. Lage rugklachten zijn één van de grote veroorzakers van ziekteverzuim en instroom in de WAO.

Hoewel er duidelijke verbanden bekend zijn tussen bepaalde risicofactoren in werksituaties en het optreden van rugklachten, is dit meestal onvoldoende om in individuele gevallen te bepalen of sprake is van een arbeidsgerelateerde aandoening. Daarom heeft het Kenniscentrum AKB, onderdeel van het Erasmus MC, samen met de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC, het NCvB en het Coronel Instituut voor Arbeid, Milieu en Gezondheid (AMC), het Instrument Arbeidsgerelateerdheid Aspecifieke Lage Rugklachten ontwikkeld. De bedrijfsarts kan hiermee bij een individuele werknemer beoordelen in hoeverre zijn of haar klachten door het werk zijn veroorzaakt en of het zinvol is de werkbelasting aan te passen. Daarnaast kan de bedrijfsarts het instrument gebruiken om te bepalen of preventieve maatregelen op de werkvloer nodig zijn om zo herhaling van klachten of klachten bij andere werknemers te voorkomen. Ook andere behandelaars kunnen het instrument gebruiken, als zij voldoende kennis hebben van de werksituatie van de werknemer.

Het NCvB heeft het instrument opgenomen in de recent ontwikkelde richtlijn voor de registratie van aspecifieke lage rugklachten als beroepsziekte.

Het instrument begint met een checklist. Hiermee kan de bedrijfsarts inventariseren of de blootstelling van een werknemer aan bepaalde risicofactoren in het werk te hoog is. Hoe zwaar en hoe vaak iemand tilt, met gebogen of gedraaide romp werkt of blootstaat aan lichaamstrillingen wordt zo in kaart gebracht. Vervolgens kan de bedrijfsarts in een tabel aflezen hoe groot de kans is dat de klachten zijn toe te schrijven aan de combinatie van risicofactoren in het werk. De gevonden informatie ondersteunt de bedrijfsarts in het professionele oordeel bij de begeleiding van werknemers en bij de beoordeling of sprake is van een beroepsziekte. Als de kans groter is dan vijftig procent wordt aanbevolen de werkbelasting aan te passen en de klachten te melden als beroepsziekte. Bij een kans kleiner dan of gelijk aan vijftig procent is de aanpak van specifieke risicofactoren gewenst.

Het instrument is te downloaden vanaf de websites van het Kenniscentrum AKB (www.kenniscentrumakb.nl) en het NCvB (www.beroepsziekten.nl).