Universiteit Maastricht

23 december 2004
NWO kent Vici-subsidie toe aan twee UM-wetenschappers Excellente wetenschappers mogen eigen onderzoeksgroep opbouwen

NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) heeft vandaag aan twee excellente UM-wetenschappers een zogeheten Vici-subsidie toegekend. Het gaat om dr. J.W.S (Johan) Vlaeyen van de Faculteit der Geneeskunde en dr. P. (Peter) de Weerd van de Faculteit der Psychologie. De onderzoekers krijgen in totaal maximaal 1.250.000 euro. Hiermee moeten zij in vijf jaar tijd een eigen onderzoeksgroep opbouwen. De Vici-subsidie is bestemd voor excellente, zeer ervaren onderzoekers die met succes een vernieuwende onderzoekslijn hebben ontwikkeld. De wetenschappers behoren tot de top van hun onderzoeksveld. Daarnaast hebben ze bewezen dat ze als coach voor jonge onderzoekers kunnen optreden.

De Vici-subsidie is een van de drie subsidievormen van de Vernieuwingsimpuls. De andere twee subsidies zijn de Veni-subsidie (voor pasgepromoveerden) en de Vidi-subsidie (voor ervaren postdocs). De Vernieuwingsimpuls is opgezet in samenwerking met het ministerie van OCenW, KNAW en de universiteiten.

Eén van de laureaten, dr. Johan Vlaeyen, zet met de Vici-subsidie zijn onderzoek naar chronische pijn voort. Chronische pijn leidt meestal tot vermijding van dagelijkse activiteiten. Echter, er zijn mensen die ondanks langdurige pijn erg actief blijven, en zichzelf daardoor mogelijk overbelasten. Hoe kan deze paradox verklaard worden? In dit project ontrafelt dr. Johan Vlaeyen de relatie tussen bewuste en onbewuste stopregels, negatieve stemming, pijn en taakprestaties bij mensen met chronische pijn. Stopregels zijn regels die mensen voor zichzelf hanteren ten aanzien van een bepaalde taak, bv. "ik ga door tot mijn doel is bereikt" of "ik ga door tot wanneer ik geen zin meer heb". Daarbij wordt een nieuw cognitief-gedragsmatig model getoetst. Dit mood-as-input-model gaat ervan uit dat het effect van de stopregel op taakvolharding afhankelijk is van de stemming. Nieuw in dit onderzoek is dat niet alleen bewuste, maar ook onbewuste stopregels worden onderzocht, en dat de invloed van pijn zal worden betrokken als een derde variabele. Het onderzoek levert een belangrijke bijdrage aan het voorkómen van chronische pijn.

Noot voor de pers:
Gehonoreerde projectaanvragen:
Dr J.W.S. (Johan) Vlaeyen, FdG (Departement Medische, Klinische en Experimentele Psychologie): Mood, stop-rules, and task performance in chronic pain
Dr. P. (Peter) de Weerd, FdP (Neurocognitie): From Genes to Cognition: The Molecular and Neural Underpinnings of Perceptual Learning De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 5222. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, pers@bu.unimaas.nl