Openbaar Ministerie

Persberichten
Den Haag / Parket-Generaal, 23 december 2004

Slachtoffer kan schriftelijk en mondeling van zich laten horen

Nieuwe aanwijzing spreekrecht en schriftelijke slachtoffer verklaring

Vanaf 1 januari kunnen slachtoffers van ernstige delicten en nabestaanden zowel schriftelijk als mondeling tijdens de zitting laten weten wat de impact is geweest van het delict op hun leven. Gelijk met de Wet spreekrecht treedt de Aanwijzing Spreekrecht en schriftelijke slachtofferverklaring van het College van procureurs-generaal in werking. Daarin is het beleid opgenomen van het Openbaar Ministerie rond het uitoefenen van het spreekrecht en het aanbieden en opstellen van een schriftelijke slachtofferverklaring.

Zowel het spreekrecht als de slachtofferverklaring bieden slachtoffers en nabestaanden de mogelijkheid een grotere rol te spelen in het strafproces. Dit kan bijdragen aan het herstel van de emotionele schade die het delict teweeg heeft gebracht. Uitgangspunt is dat de uitoefening van het spreekrecht voor het slachtoffer niet extra belastend moet zijn. Daarom is het van belang dat het slachtoffer zich goed voorbereidt, daarbij ondersteund door het OM en Slachtofferhulp Nederland. Ook minderjarige slachtoffers kunnen een verklaring afleggen, zowel schriftelijk als mondeling ter zitting.

Schriftelijke slachtofferverklaring

In de nieuwe aanwijzing van het OM zijn regels opgenomen over het aanbieden en opstellen van een schriftelijke slachtofferverklaring aan slachtoffers en nabestaanden. De schriftelijke slachtofferverklaring biedt veel voordelen voor het slachtoffer en kan fungeren als volwaardig alternatief voor het spreekrecht. De meeste slachtoffers vinden het moeilijk tijdens de zitting over de emotionele gevolgen van het delict te praten. De tevoren samen met een medewerker van Slachtofferhulp Nederland opgestelde verklaring ondervangt dit bezwaar. Ook worden de officier van justitie, de rechter en de verdachte op deze manier vollediger ingelicht over de gevolgen voor het slachtoffer.

De schriftelijke slachtofferverklaring kan verder dienen als voorbereiding op het spreekrecht. Het spreekrecht fungeert dan als mondelinge toelichting op de schriftelijke slachtofferverklaring. De schriftelijke slachtofferverklaring wordt na verwijzing van het Openbaar Ministerie opgesteld door een medewerker van Slachtofferhulp Nederland. Vervolgens wordt de verklaring aan het strafdossier toegevoegd. Het opstellen van een schriftelijke slachtofferverklaring leidt in geen geval tot een plicht om de verklaring mondeling toe te lichten.

Het spreekrecht

Vanaf 1 januari informeert het Openbaar Ministerie het slachtoffer over het feit dat hij ter zitting een mondelinge verklaring kan afleggen. Slachtoffers van ernstige misdrijven en specifiek in de wet genoemde andere misdrijven of hun nabestaanden mogen ter terechtzitting een verklaring afleggen over de gevolgen die het delict voor hen heeft gehad.

Behalve dat de mondelinge verklaring ter zitting een bijdrage kan leveren aan het herstel van de emotionele schade die het delict teweeg heeft gebracht, kan de rechter datgene wat het slachtoffer zelf verklaart, bij zijn beslissing betrekken. Ook kan er een preventieve werking uitgaan van het spreekrecht. Beoogd wordt de verdachte te weerhouden van het plegen van verdere delicten, omdat de verdachte op de zitting met de gevolgen wordt geconfronteerd. Omdat de zichtbaarheid van de slachtoffers en nabestaanden wordt vergroot, kan er van het spreekrecht een algemeen preventieve werking uitgaan.