Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

23 december 2004

Minister Dekker maakt woningbouwafspraken met het Bestuur Regio Utrecht

Minister Dekker (VROM) heeft vandaag woningbouwafspraken gemaakt met het Bestuur Regio Utrecht (BRU). Het BRU gaat de komende vijf jaar (2005-2009) 23.695 woningen bouwen. Voor 23.695 woningen ontvangt het BRU van het ministerie van VROM een bijdrage van 63,2 miljoen euro. Naast afspraken over de woningbouwproductie is er ook subsidie beschikbaar gesteld voor bodemsanering, infrastructuur en groen.

Aantallen

Het BRU ontvangt van het ministerie van VROM een prestatiegerichte bijdrage van 63,2 miljoen euro. Jaarlijks ontvangt het BRU voor het aantal woningen dat ze dat jaar wil gaan bouwen een voorschot van 65 procent. Pas bij het gereedkomen van de afgesproken jaarlijkse woningaantallen volgt de rest van het budget. Als er niet voldoende woningen worden bijgebouwd, dan kan dit gevolgen hebben voor de VROM-bijdrage in de jaren daarna. Minister Dekker zal ieder jaar de woningproductie monitoren om mogelijke belemmeringen tijdig in beeld te krijgen. De woningproductie varieert elk jaar van maximaal 5.500 in 2007 tot minimaal 3.495 woningen in 2009.

Het BRU kan extra geld krijgen als meer dan 2,6 % van de woningen is gebouwd door particuliere opdrachtgevers, anders dan bouwers voor de markt. De premie bedraagt in dat geval 1600 euro per woning.

Omgeving

Naast een budget voor woningbouwproductie heeft het Rijk nog een aantal andere budgetten beschikbaar gesteld aan het BRU. Voor het saneren van bodemverontreiniging is er 15,4 miljoen euro.

Om het woningtekort terug te brengen tot 1,5 procent in 2010 moeten in Nederland de komende jaren circa 445.000 woningen worden gebouwd. Om dit aantal te bereiken maakt minister Dekker afspraken met twintig stedelijke regio's. De minister hecht daarbij grote waarde aan de regionale samenhang, bijvoorbeeld door huisvesting van lage inkomensgroepen in de randgemeenten.

Meer informatie:

Download hier het convenant
Dossier Woningproductie (achtergondinformatie)

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=19245 )