Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 330 JA
Datum: 23 december 2004

Polderhoofdkanaal in Friese Meren project

Het Polderhoofdkanaal, de vaarroute van De Veenhoop via Nijbeets naar de Turfroute, wordt als het aan GS ligt opgenomen in het Friese Merenproject. Het college zal een dergelijk voorstel doen aan provinciale staten.

Gaan ook provinciale staten akkoord, dan zal de uitvoering van het project Polderhoofdkanaal worden aangemeld voor Kompas-geld. De projecten van het Project Friese Meren gelden daarbij als projecten met prioriteit 1. Het project Polderhoofdkanaal zat al in de pijplijn van Kompasprojecten en bereikt nu diezelfde hoge prioriteit. Het Friese Meren project wordt binnen en buiten Fryslân beschouwd als het belangrijkste en meest kansrijke toeristische project binnen Kompas. Daarmee is de kans toegenomen dat het Polderhoofdkanaal in de toekomst weer een doorgaande vaarroute wordt voor de recreatievaart.

Het kanaal verloor de scheepvaartfunctie in 1967, toen de sluizen bij De Veenhoop en ten zuiden van Nijbeets dicht werden gezet, een brug in de Prikkewei vervangen werd door een dam en lage bruggen over het kanaal werden gelegd voor de ontsluiting van woningen en boerderijen. Op dit moment loopt er een onderzoek naar de gewenste en mogelijke hoogte van de bruggen, terwijl de gemeenten Opsterland en Smallingerland, financieel gesteund door de provincie, onderzoek doen naar de ontwikkelingsmogelijkheden van het kanaal en de daarmee gemoeide kosten. De resultaten van deze onderzoeken zullen in het voorjaar bekend worden gemaakt.

Het projectbureau Friese Meren van de provincie Fryslân zal de voorbereiding van dit project op zich nemen, in samenwerking met de gemeenten Opsterland en Smallingerland. N 35


---- --