Gemeente Laren


Gemeentelijke informatiepagina donderdag 23 december 2004

Geen vuurwerk binnen straal van 50 meter
Rieten kappen erg brandgevaarlijk

In Laren is het verboden binnen een straal van 50 meter van een rieten kap vuurwerk af te steken. In Laren zijn vele panden die gedekt zijn met riet. Riet is zeer brandbaar. Er zijn ook veel historische panden, zoals bijvoorbeeld de molen en boerderij De Lindenhoeve, die met gemeenschapsgeld gerestaureerd zijn. Reden te meer om op te passen. Illegaal vuurwerk is natuurlijk uit den boze. Het is niet voor niets dat de overheid bepaalde soorten verboden heeft. Denk op oudejaar aan uw en andermans dieren. Hou ze zoveel mogelijk binnen. Op Nieuwjaarsdag is het raadzaam zo snel mogelijk alle vuurwerkrestanten op te ruimen. Elk jaar zijn er weer slachtoffers onder kleine kinderen die met 'blindgangers' in aanraking komen.

Gulden regels voor het afsteken van vuurwerk
. Steek geen vuurwerk af als er binnen een straal van 50 meter een rieten dak aanwezig is.
. Controleer altijd bij een ¡°verdwaalde¡± vuurpijl of er niet iets mis is gegaan.
. Heeft u zelf een rieten dak, zorg er dan voor dat u de tuinslang of een brandblusser gereed heeft liggen.
. Bij twijfel van brand altijd de brandweer bellen (ook al is het vuur uit).
. Let erop dat u vuurpotten (gelpotten) niet in de nabijheid van uw woning ontbrandt.
. Ruim altijd vuurwerkresten op en doe deze in een metalen emmer gevuld met water.
. Pas ook op voor uw eigen veiligheid
. Houd huisdieren binnen op oudejaaravond
. Steek geen vuurwerk af in de nabijheid van dieren in weiden, kinderboerderijen of de hertenkamp. Het geknal is zeer stresserend voor dieren en kan zelfs tot miskramen e.d. leiden.

Veiligheid met de feestdagen
Tips voor thuis

Zorg ervoor dat de feestmaand geen drama wordt. Kerstversiering is erg brandbaar en ook in de huiselijke omgeving kunnen er gemakkelijk vonken overslaan. Lees onderstaande tips van de Larense brandweer dan ook goed door. Het is voor de veiligheid van u en uw dierbaren.

. brandmelder op iedere etage en zolder in de gang, hal, overloop . Koop een klein blusmiddele sproeischuimblusser (Bijv. 6 kg) en hang deze op een vaste plaats in uw huis.
. maak een vluchtplan en oefen dat samen met uw huisgenoten

De kerstboom
. Koop een boom die niet te groot is voor uw kamer . Plaats de boom niet in een vluchtroute, hierdoor voorkomt u dat u ingesloten raakt
. Zorg ervoor dat de boom goed stevig staat en plaats hem zo, dat hij niet omver gelopen kan worden
. Een boom in een met water gevulde speciale standaard of in een emmer met nat zand is veel veiliger dan een boom die niet bevochtigd wordt. Hierdoor zal de boom minder snel uitdrogen en uitvallen, waardoor het brandgevaar minder wordt. Regelmatig bijvullen is dan wel vereist. . Wilt u het echt veilig doen koop dan een moeilijk brandbare (kunststof) boom
. Zet de boom niet te dicht bij de gordijnen of andere gemakkelijk brandbare materialen
. Gebruik nooit echte kaarsjes in de boom. Een moment van onoplettendheid kan uw boom in een fakkel doen veranderen . Gebruik alleen elektrische kaarsjes met een KEMA-keur, controleer voor gebruik of de bedrading niet is beschadigd . Gebruik een gaaf en goed passend verlengsnoer en leg dat zo neer dat niemand erover kan struikelen
. Doe de verlichting uit als u weggaat of gaat slapen. Uitdoen is niet het lampje losdraaien maar de stekker uit het stopcontact halen

Veilig kaarsen branden
. Zet kaarsen in een stevige houder op een vlakke ondergrond. . Gebruik geen houders brandbaar materiaal zoals plastic, hout, kerstbakjes e.d.
. Zet kaarsen en kerststukjes op plaatsen waar u ze altijd kunt zien en niet te dicht bij andere brandbare materialen zoals de gordijnen e.d..
. Zet kaarsen en kerststukjes niet te dicht bij een warmtebron zoals de radiator van de centrale verwarming of bijvoorbeeld in de vensterbank. De kaarsen kunnen dan week worden en ombuigen. . Zorg dat de kaarsen buiten bereik van kinderen en huisdieren blijven.
. Laat kinderen en huisdieren nooit alleen met brandende kaarsen ook niet voor een paar minuten.
. Laat kaarsen in kerststukjes niet te ver opbranden en plaats de kerststukjes zo dat u ze kunt zien.

Versiering extra brandrisico
Gebruik geen dennengroen of doe dit slechts in beperkte mate. Dit materiaal is zeer brandgevaarlijk, zeker als het droog is. Moeilijk brandbaar versieringsmateriaal beperkt het risico op brand. Dergelijk versieringsmateriaal is verkrijgbaar bij de reguliere handel. Vraag hier dus expliciet om.
Versieringsmateriaal langs en aan de plafonds, dient met de onderzijde zo te hangen dat niemand hier tegenaan kan lopen. Zorg ervoor dat versieringen niet in aanraking kunnen komen met verlichting en andere warm wordende apparaten.
Hang de versiering op met behulp van ijzerdraad.

Fonduen en gourmetten
. Gebruikt u spiritus? Vul dan nooit de brander in de nabijheid van vuur. Vul de brander pas als deze helemaal is afgekoeld, en doe dit niet op de tafel.
. Zorg dat het fonduestel tijdens gebruik op een niet brandbaar onderblad staat. Hierdoor voorkomt u dat de tafel te heet wordt en bovendien wordt de gemorste olie opgevangen.
. Realiseert u zich, dat een spiritusvlam nagenoeg onzichtbaar is; deze kan nog volop branden terwijl u denkt dat de vlam uit is. . Ook bij fonduen kan de vlam in de pan slaan. Leg daarom een passend deksel op tafel om snel te kunnen reageren.
. Zet een elektrisch fonduestel zo dicht mogelijk bij het stopcontact. Dan kan niemand over het snoer struikelen en het fonduestel meesleuren.
. Gebruik geen aardewerk pannen voor vleesfondue. Deze zijn niet bestand tegen de hoge temperatuur die daarvoor nodig is. . Laat (kleine) kinderen nooit alleen fonduen.
. Reik nooit over de fonduepan heen om iets te pakken.

Waarschuwing - diefstal fiets
De laatste tijd zijn meerdere meldingen binnengekomen van fietsers die hun fiets stallen en bij terugkomst hun fiets aantreffen met meerdere sloten eraan vastgemaakt. Fietsendieven hopen dat de eigenaar zijn fiets opent en vervolgens weggaat om hulp te halen bij het verwijderen van de andere sloten. De fiets wordt vervolgens gestolen. De politie Gooi en Vechtstreek raadt de burgers aan bij het op deze manier aantreffen van hun fiets direct de politie te waarschuwen zonder eerst de fiets te openen. De meldingen kwamen voornamelijk van mensen die hun fiets op de locatie Noordse Bosje/Kerkstraat hadden neergezet, maar uiteraard geldt het voor de hele regio.

Controle hondenoverlast
Honden mogen in Laren niet loslopen. Dit is vastgelegd in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening). Loslopende honden doen veelal op stoepen, groenstroken en wandelpaden hun behoefte waardoor veel overlast ondervonden. Ook op diverse speelweiden voor kinderen betekent hondenpoep een ernstige overtreding, die zeker een bedreiging voor de gezondheid van kinderen betekent. Het is dan ook verboden om honden op speelterreinen en -weiden uit te laten. Sinds augustus 2001 wordt in Laren regelmatig controle uitgevoerd op het onaangelijnd uitlaten van honden. Deze controle was in het begin van preventieve aard en gericht op mentaliteitsverbetering. De ervaring leert nu dat het merendeel van de hondenbezitters goed met de maatregel om kan gaan en zich dan ook hieraan houdt. Toch zijn er nog steeds hondenbezitters die de maatregel niet serieus blijken te nemen.
Dus, wanneer u uw viervoeter uitlaat, houdt hem dan zodanig aangelijnd dat hij zijn behoefte op een daarvoor geschikte plek doet.

Geen gemeentelijke Nieuwjaarsreceptie meer in 2005 Het gemeentebestuur van Laren heeft de traditionele Nieuwjaarsreceptie afgeschaft. Hoewel ieder jaar alle inwoners van het dorp werden uitgenodigd voor deze bijeenkomst, leerde de ervaring dat de belangstelling elk jaar verder afnam. Het bestuur heeft hieruit de conclusie getrokken dat een Nieuwjaarsreceptie in deze tijd geen functie meer heeft in Laren. Het geld en tijd die met de organisatie gemoeid is, kan beter besteed worden.

Openstelling gemeentediensten tijdens de feestdagen Het gemeentehuis is tijdens de kerstdagen en op nieuwjaarsdag gesloten.
Tevens is er woensdagavond 29 december a.s. geen avondopenstelling. Op maandag 3 januari 2005 gaat het gemeentehuis om 10.00 uur open. De gemeentewerf is tijdens de feestdagen eveneens gesloten. Op 3 januari 2005 is de werf vanaf 10.00 uur geopend.

Werken in winters weer
De afdeling gemeentewerken is verantwoordelijk voor de gladheidsbestrijding. Kwetsbare groepen zoals ouderen en gehandicapten en kwetsbare verkeersdeelnemers als fietsers en voetgangers zijn bij de gemeente Laren een belangrijke factor geweest bij het vaststellen van het strooibeleid. Hieronder kunt u lezen welke maatregelen u op welke tijdstippen kunt verwachten. Dit jaar heeft de afdeling de beschikking gekregen over een nieuwe zoutstrooier.

Prioriteiten bij het strooien
De strooiwagens rijden volgens tevoren vastgestelde routes. De routes zijn zo economisch mogelijk samengesteld. Daarbij is o.a. rekening gehouden met het feit dat de strooiwagens in principe niet achteruit en/of tegen het verkeer in hoeven te rijden, met de breedte van de weg en met de hoeveelheid zout die in ¨¦¨¦n rit vervoerd kan worden. De prioriteitsstelling is verantwoord omdat de rijsnelheden op de secundaire routes en de binnenwegen lager liggen dan die op de primaire route.


1. De primaire wegen
Dit zijn de wegen die bij naderende gladheid het eerst gestrooid worden. De primaire wegen zijn de invalswegen, de verbindingsroutes, de wijkontsluitingswegen, de brandweer- en ambulanceroutes, de busroutes en de schoolroutes.

2. De secundaire wegen
Deze wegen komen direct na de primaire wegen aan de beurt. Hierbij gaat het om de winkelstraatjes, zoals de Nieuweweg en de wat grotere binnenwegen.

3. Binnenwegen
Na bovenstaande wegen volgen eventueel de woonerven en -straten en de kleinere binnenwegen.

4. Fietspaden
Bij het vaststellen van de strooiroutes en het in te zetten materieel voor fietspaden wordt ook o.a. rekening gehouden met obstakels, de beperkte doorrijhoogtes en de beperkte snelheid en capaciteit van de fietspadstrooier. Deze factoren verlangen dat de routes met zorg worden gepland. De inzet van zwaar materieel is niet mogelijk in verband met toebrengen van schade aan het wegdek. Fietspaden worden in de regel gelijktijdig gestrooid met de primaire wegen.
5. Voetpaden
De trottoirs worden tijdens kantooruren eveneens behandeld tegen gladheid. Hierbij hebben de trottoirs in het centrum, de bushaltes en de trottoirs van verzorgingshuizen naar het centrum voorrang. Bij abnormale gladheid (ernstige ijzel) wordt de gladheid op deze trottoirs ook buiten kantooruren bestreden.

Trappen en hellingen
Trappen en hellingen zijn bij gladheid het gevaarlijkst. Om deze reden zijn zoutkisten geplaatst zodat direct omwonenden de ergste gladheid zelf kunnen bestrijden. De zoutkisten zijn te vinden op de volgende locaties:
. Barbiersweg (nabij gezondheidscentrum)
. Pastoor Hendrikspark (bij het hoofdgebouw, ingang apotheek en Biezemdael)
. bij gemeentehuis
Voor de bestrijding van gladheid heeft gemeentewerken de beschikking over twee sneeuwbezems (die aan de auto's worden gemonteerd), een kleine zoutstrooier die in kantoortijden en extreme situaties wordt ingezet, een handstrooier met een breedte van ca. 70 cm. en gewone bezems en scheppen. Het moge duidelijk zijn dat deze handmatige bewerkingen erg arbeidsintensief zijn en dat het geruime tijd kan duren eer de voetpaden weer redelijk begaanbaar zijn. Hoewel er in de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening geen artikel is opgenomen over de verplichting van burgers om hun eigen stoepje schoon te houden, stelt de gemeente Laren - en de passerende voorbijgangers - het zeer op prijs als inwoners deze verantwoordelijkheid op zich willen nemen. Gooi de opgeruimde sneeuw echter niet in de goot, maar aan de zijkant van het trottoir, dan zullen ook fietsers er gemakkelijker door kunnen.

Informatie
Heeft u nog vragen over de gladheidsbestrijding in Laren dan kunt u contact opnemen met de afdeling gemeentwerken, tel. 53 94 062. In het gemeentehuis en op de gemeentewerf ligt de nota gladheidsbestrijding ter inzage. Informatie over de gladheidsbestrijding kunt u ook vinden op de gemeentelijke website www.laren.nl>gemeentelijke diensten>gemeentewerken

WOZ- portaal biedt inzage gegevens woning
Sinds dinsdag 2 november is het WOZ-Portaal van de gemeente Laren in de lucht. Met deze digitale dienstverlening kunnen inwoners van de gemeente Laren op ieder gewenst tijdstip zien welke gegevens er bij de gemeente geregistreerd staan over hun woning. Ook kan, wanneer blijkt dat de gegevens niet juist zijn, de correcties via internet worden doorgegeven aan de gemeente. Daarnaast is het WOZ-Portaal een bron van informatie voor alles wat met de Wet WOZ te maken heeft.

Hoe werkt het WOZ-portaal?
Het WOZ-Portaal kan worden gevonden op de startpagina van de gemeentelijke website. Met een persoonlijke code kan er worden ingelogd bij de gegevens van de woning. Op deze manier is de privacy gewaarborgd. Deze inlogcode is een combinatie van het sofi-nummer, de geboortedatum, postcode en huisnummer. Het inloggen is echter alleen mogelijk met de gegevens van de hoofdbewoner van de woning. Wie als hoofdbewoner bij de gemeente staat aangemerkt, blijkt uit de tenaamstelling van de OZB-aanslag die u al is toegezonden.

Waarom het WOZ-portaal?
Op grond van de Wet WOZ (Wet Waardering Onroerende Zaken) is de gemeente verplicht om de waarde vast te stellen van alle onroerende zaken in de gemeente. De Onroerende Zaak Belasting (OZB) is gebaseerd op deze taxatiewaarde. Omdat met ingang van 2005 de woningen bijna niet meer op locatie worden getaxeerd, is het belangrijk dat de basisgegevens goed in de WOZ-administratie geregistreerd staan.

Basisgegevens
De basisgegevens zijn: inhoud, oppervlakte van het perceel, aanwezigheid van dakkapellen, schuurtjes, garages en andere bijgebouwen en de juiste omschrijving van het soort woning. Op basis van al deze informatie wordt de waarde bepaald.

Planning
Begin 2005 wordt het WOZ-Portaal uitgebreid met nieuwe informatie. De volgende informatie kan vanaf maart 2005 worden geraadpleegd: . De WOZ waarde van de woning
. Het taxatieverslag
. De WOZ-waarde van vergelijkbare woningen

Via het internet en de gemeentelijke informatie pagina in deze krant zullen we u hiervan op de hoogte houden. De gemeentelijke website is te vinden op het adres www.laren.nl

(v¨®¨®r 27 januari 2005) en de Raad voor Cultuur(v¨®¨®r 27 april 2005) aangebracht v¨®¨®r het gemeentehuis en vlak bij het punt waar de communicatie leent zich uitstekend voor ¡°maatwerk¡± op dit gebied. De heeft. Zo¡¯n verkeerd verwachtingspatroon kan leiden tot een misplaatst gevoel van ongenoegen. Het gaat in dergelijke gevallen dus om het verstrekken van heldere informatie zodat de klager weet waar hij wel en niet op kan rekenen.
¡¤ op dit moment zijn er 1329 parkeerplaatsen in het centrum van Laren

¡¤ 476 parkeerplaatsen zijn gelegen in de blauwe zone (max. parkeerduur 2 uur)
¡¤ verwachte toename parkeerbehoefte komende 10 jaar: 10 ¨¤ 15 % ¡¤ dit komt neer op een extra behoefte van ca. 150 parkeerplaatsen ¡¤ er is geen ruimte om deze parkeerplaatsen in het centrum aan te ¡¤ bewoners van het centrum vinden de parkeerdruk in het centrum te ¡¤ ontmoediging van autogebruik in het centrum is alleen mogelijk door lintje. Uw aanvraag voor de "lintjesregen" in 2005 moet u v¨®¨®r 1 Stand van zaken¡.Postiljon (week 21/2004)
Voorbeeldige burgers¡snoeien van overhangend groen