Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
92

Directie:
voorlichting

23-12-2004

Status:
informatie

Bestaande omroepen tot 2008 in publiek bestel

Alle omroepverenigingen krijgen een nieuwe erkenning waarmee zij nog drie jaar publieke radio en televisie kunnen blijven aanbieden. Ook de TROS en de AVRO blijven de komende jaren radio en televisieprogrammas maken binnen de publieke omroep. Staatssecretaris Van der Laan heeft dat vandaag aan de omroepen meegedeeld. Nieuwe erkenningen waren nodig omdat de huidige erkenningen op 1 september 2005 aflopen. De nieuwe erkenningen zijn geen vijf maar drie jaar geldig, omdat het kabinet streeft naar hervorming van de publieke omroep met ingang van september 2008.

Volgens de staatssecretaris voldoen alle omroepverenigingen aan de eisen van de Mediawet. De Raad voor Cultuur en van het Commissariaat voor de Media adviseerden positief over de afzonderlijke aanvragen van de omroepen. Wel bleek uit de optelsom van de aanvragen dat er nog steeds te weinig wordt samengewerkt. Daardoor ontstaat geen goede taakverdeling tussen de televisienetten, is de programmamix onevenwichtig (veel informatie, weinig drama) en ontbreekt een strategie om jongeren en allochtonen te bereiken.

Van der Laan wil dat de samenwerking snel verbetert en kondigde al in juni van dit jaar aan de organisatie van de publieke omroep voor de komende erkenningsperiode te willen wijzigen. In het wetsvoorstel dat dit regelt krijgt de raad van bestuur van de publieke omroep meer de regie over de programmering. Het wetsvoorstel ligt bij de Raad van State voor advies. Daarnaast komt het kabinet komend voorjaar met een visie op de rol van de publieke omroep na 2008. De bedoeling is dat die visie nog in deze kabinetsperiode resulteert in wetgeving. De erkenningen gelden daarom tot september 2008 in plaats van tot 2010. Overigens moeten de Tweede en Eerste Kamer nog wel akkoord gaan met de verkorting van de duur van de erkenningen van vijf naar drie jaar.

Tot vorige week was de erkenning van de TROS en de AVRO nog onzeker. Van der Laan wilde deze omroepen geen erkenning verlenen zolang zij onderzoek deden naar een mogelijke toekomst als commerciële omroep. Daarom verzocht zij hen zich hier voor 20 december over uit te spreken. Daarop hebben de TROS en de AVRO maandag laten weten dat zij de komende jaren deel uit willen blijven maken van de publieke omroep.

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl