Gemeente Den Helder

23-12-2004
Vrije sluitingstijden horeca vanaf 16 december

De glijdende sluitingstijden, die op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavonden in de binnenstad golden voor de horeca, zijn verleden tijd. Dat heeft de gemeenteraad begin november besloten. Per wanneer was toen echter nog niet bekend. Inmiddels is dat wel het geval: sinds 16 december zijn in de binnenstad op de donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond de sluitingstijden vrij. Dat betekent dat horecaondernemers zelf kunnen bepalen hoe laat zij hun deuren sluiten. Op de maandag, dinsdag, woensdag en zondag is de sluitingstijd voor de zogeheten natte horeca (cafés e.d.) 02.00 uur en voor de droge horeca, zoals snackbars, 02.30 uur.

Centraal meldpunt
De glijdende sluitingstijden maakten deel uit van het horecaconvenant dat is gesloten tussen de gemeente, horeca, politie en justitie. Onlangs hebben deze partijen overlegd over de gevolgen van het nieuwe besluit van de gemeenteraad. Er zijn afspraken gemaakt die in een protocol zijn vastgelegd. Dat is door de verschillende partijen vorige week ondertekend en komt als aanvulling bij het horecaconvenant. De afspraken moeten ervoor zorgen dat het onder de nieuwe regeling veilig uitgaan is in de binnenstad. Zo komt er in de Koningstraat een centraal meldpunt waar tijdens de uitgaangsavonden gediplomeerd beveiligingspersoneel aanwezig is. Als er problemen zijn kunnen de horecaondernemers die bij het meldpunt zijn aangesloten de beveiligingsmedewerkers om assistentie vragen.
De afspraken die al in het convenant stonden zullen beter worden nagekomen. Hierbij gaat het er onder meer om dat er op wordt toegezien dat bezoekers direct buiten de horecagelegenheden geen alcohol gebruiken. Daarnaast wordt het ontzeggingenbeleid (voor lastige klanten) strikt toegepast. Deurbeleid moet voorkomen dat men drugs en wapens mee naar binnen neemt. Verder meldt men op tijd bij de politie activiteiten die voor de openbare orde en veiligheid risicovol zijn.

Alcoholtoerisme?
Om het toezicht in het uitgaansgebied te verbeteren, wordt de gemeenteraad gevraagd geld beschikbaar te stellen voor meer observatiecameras. De horecagelegenheden worden regelmatig gecontroleerd op het gegeven of zij voldoen aan alle voorschriften van wet- en regelgeving. Is dat niet het geval, dan volgen er sancties. De politie-inzet op de donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond (zoals die in het horecaconvenant is vastgelegd), blijft gehandhaafd. De vrije sluitingstijden hebben wel als gevolg dat de surveillance van de politie in het uitgaanscentrum over meer uren wordt gespreid. Maandelijks wordt gekeken naar het patroon van incidenten in het uitgaansgebied en naar de omvang van mogelijk alcoholtoerisme van buiten Den Helder. Zo wordt duidelijk of het vrijlaten van de sluitingstijden gevolgen heeft voor de openbare orde en veiligheid.