Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Leven met vluchtelingen (deel 2) Uitzenddatum: Do. 23 december 2004, 20.30u

Vanavond het tweede deel van de reportage van verslaggever Sorious Samura. Hij kroop vier weken lang in de huid van de vluchtelingen uit Darfur. Vanaf de grens tussen Soedan en Tsjaad sloot hij zich aan bij een vluchtelingengezin op weg naar een opvangkamp in Tsjaad.

Bloedige strijd
Honderdduizenden inwoners van Darfur gingen verslaggever Samura al voor. Vluchtend voor de bloedige strijd tussen het bevrijdingsleger en de, door de Soedanese regering gesteunde, Janjaweed-militie.

Dezelfde omstandigheden
Samura woonde een maand met Adam en zijn familieleden in een vluchtelingenkamp. Hij leefde onder dezelfde omstandigheden: hij at wat zij aten, dronk wat zij dronken.

'Onze broeder'
Adam heeft twee vrouwen, acht kinderen, geen geld en al zijn vrienden zijn vermoord. Hij komt uiteindelijk terecht in een vluchtelingenkamp in het westen van Tsjaad. Hij stemde ermee in dat de verslaggever met hem meereisde: âJe bent hier helemaal heen gekomen om ons verhaal te vertellen, nu ben je onze broeder.â

Uitzending eerste deel
Deel één over de ontberingen van Sorious Samura is dinsdag 21 december uitgezonden. U kunt die aflevering hier terugzien.

Achtergrond: Slepende oorlog in Soedan
In Soedan, in het midden van Afrika speelt zich al decennia lang een slepende burger- oorlog af. Honderdduizenden mensen kwamen om door het geweld. De laatste maanden escaleerde het geweld in de provincie Darfur. Wat zijn de achtergronden van dit â ingewikkelde - conflict? Lees meer over het conflict in Soedan >>
Links:
Informatie over Soedan
Soedan: een verdeeld land (BBC)
Vraag en antwoord Darfur conflict (BBC)
De UNHCR over Tsjaad/Darfur
Help Darfur! (actie dj's radio 3FM)
Informatie over de reportage