Productschap Margarine


23.12.2004

Overeenstemming over nieuwe MRL-verordening

Het Europees Parlement en de Raad hebben in tweede lezing overeenstemming bereikt over de nieuwe verordening ten aanzien van Maximum Residu Limieten (MRLs) voor bestrijdingsmiddelen in producten van plantaardige en dierlijke oorsprong. Deze verordening zal alle bestaande nationale maximum residu limieten voor bestrijdingsmiddelen in Europese landen harmoniseren.

MRLs voor bestrijdingsmiddelen worden op dit moment geregeld op basis van vier Europese richtlijnen, waaronder richtlijn 90/642/EEG voor plantaardige producten. Wanneer de nieuwe verordening in werking treedt, zullen de Europese richtlijnen worden ingetrokken. De verordening wijzigt geen reeds bestaande Europese MRLs. Wel zal vanaf het moment dat de verordening in werking treedt, een zogenaamde default MRL van 0,01 mg/kg gaan gelden voor alle pesticide/gewas-combinaties waarvoor geen MRL is vastgesteld. Dit betekent dat residuen boven de 0,01 mg/kg alleen zijn toegestaan, wanneer hier een toelating voor is.

Daarnaast verplicht de nieuwe verordening lidstaten jaarlijks de resultaten van hun nationale residumonitoringprogrammas te publiceren op internet. Als MRLs overschreden zijn, mogen de lidstaten de namen van de betrokken bedrijven erbij vermelden. De overwegingen raden lidstaten aan de mogelijkheden bedrijfsnamen te publiceren te onderzoeken. De verordening bevat geen verplichting om namen van bedrijven waarvan producten niet aan de MRLs voldoen, te publiceren.

Voordat de nieuwe verordening in werking kan treden, moeten de bijlagen worden ingevuld. Dit betreft onder andere een lijst met producten waarvoor MRLs vastgesteld worden en een lijst met tijdelijke MRLs. Deze tijdelijke MRLs harmoniseren nationale MRLs die nog niet geharmoniseerd zijn. Ze worden vastgesteld op een niveau dat voor ieder land haalbaar is. Het vullen van de bijlagen duurt waarschijnlijk nog 18 maanden.

Voor meer informatie kunt u terecht bij Marieke Leegwater, tel. 070-3195136, e-mail leegwater@mvo.nl.