COBRA MUSEUM

Cobra Museum verwerft unieke kunstwerken

Cobra Museum verwerft unieke kunstwerken

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst Amstelveen heeft haar collectie onlangs uitgebreid met enkele bijzondere verwervingen. Voor de aanwinsten, waarmee een totaalbedrag van ruim 320.000 euro gemoeid was, werd een beroep gedaan op het aankoopfonds van de gemeente Amstelveen en kreeg het museum voor de helft van het bedrag steun van de BankGiro Loterij. De Ondernemersvereniging Amstelveen leverde een gewaardeerde bijdage aan de verwerving van één van de doeken van Corneille.

Van CoBrA-kunstenaar Corneille kocht het museum drie vroege belangrijke olieverfschilderijen: 'Ete' (Zomer) uit 1948, 'Fable paienne' (Heidense fabel) uit 1949 en 'Fete nocturne' (Nachtelijk feest) uit 1950. Corneille vereerde het Cobra Museum met drie prachtige schenkingen: het olieverfschilderij 'L'homme dans la ville' (De mens in de stad) uit 1952, 'Les germes' (De kiemen) uit 1953 en het doek 'Femme avec oiseau' (Vrouw met vogel) uit 1946. Over dit laatste schilderij schrijft Corneille: 'Het ontstaan vlak na de bevrijding - de oorlog was over, de honger was over, de ellende en alle ontberingen moesten vergeten worden. Maar toch, de dreigende, zwarte dagen konden niet zo maar vergeten worden. Na een kort verblijf in Bergen aan Zee (bij Lucebert) zag ik voor het eerst weer de zee, een woeste zee met een bizarre zon - flauw schijnend. Daarna, in mijn atelier, maakte ik dit schilderij.'

De collectie werken van de kunstenaarsgroep Vrij Beelden & Creatie, tijdgenoten van de CoBrA-beweging, werd uitgebreid met twee schilderijen van Frieda Hunziker uit 1954.

Van Jan Nieuwenhuys (de broer van Constant) die deel uitmaakte van de Experimentele Groep Holland, de voorloper van de CoBrA-beweging, werden drie werken aangekocht, namelijk het olieverfschilderij 'Circus' uit de late jaren veertig en twee schilderijen met de titels 'Katten' en 'Vuur', uit de beginjaren vijftig.

Van Lucebert werd het prachtige olieverfschilderij 'Spaanse dans' uit 1961 gekocht.

Dit schilderij van Lucebert en de schilderijen 'Ete' en 'Fete nocturne' van Corneille zijn momenteel onder meer te zien in de boeiende tentoonstelling 'Out of Africa', waarin Afrikaanse kunst naast werken van onder anderen Karel Appel, Eugene Brands, Anton Rooskens, Jan Cremer, Lucassen en Anton Heyboer gepresenteerd worden. Deze expositie over het Nederlands primitivisme in de 20ste eeuw vindt plaats tot en met 6 maart 2005.