Politie Twente

Persberichten Politie Twente 23 december 2004

Duidelijkheid in "hotelmoord"

Justitie vraagt bij Turkse autoriteiten om uitlevering verdachte

Enschede

In het onderzoek naar de moord op een 18 jr.vrouw, die in juni jl. dood werd aangetroffen in een hotelkamer te Enschede, heeft het Team Grootschalig Onderzoek van de politie Twente een doorbraak kunnen maken. De vrouw werd op vrijdag 18 juni j.l rond het middaguur door hotelpersoneel dood aangetroffen op haar hotelkamer. Vermoedelijk was zij in de vroege avonduren van donderdag 17 juni reeds om het leven gebracht.

De exacte doodsoorzaak was in eerste instantie moeilijk vast te stellen. Door het Nederlands Forensisch Instituut te Rijswijk is na een moeizaam onderzoek vastgesteld dat de vrouw om het leven is gebracht door geweldsuitoefening op haar strottenhoofd, mogelijk verwurging. Uitgebreid biochemisch onderzoek, dat eind november jl. kon worden afgerond, heeft dit aangetoond. Zij is daardoor gestikt.

Het politie onderzoek heeft uitgewezen dat de vrouw afkomstig was uit het Duitse Bönen (bij Dortmund), gehuwd was en een relatie onderhield met een 20 jr. uit Nederland afkomstige man. Het vermoeden bestaat dat zij door deze 20 jr. vriend om het leven is gebracht. Deze man, een Nederlander maar net als de vrouw van Turkse afkomst, is naar zijn woonplaats in Nederland gereisd en daarna door familie naar Duitsland gebracht. Per vliegtuig is hij 's nachts naar Turkije gevlogen en was daar al gearriveerd voordat de vrouw in de hotelkamer werd aangetroffen.

Het onderzoeksdossier is inmiddels door het team bij het Openbaar Ministerie in Almelo ingeleverd. Aan Turkije is om de uitlevering van de verdachte verzocht maar omdat hij ook de Turkse nationaliteit heeft, lijkt dit een onhaalbare zaak. De Turkse autoriteiten leveren geen landgenoten uit. Het Openbaar Ministerie in Almelo bekijkt of er andere mogelijkheden zijn om de verdachte te horen.

Aanhouding na plegen diefstal

Na onderzoek man aangehouden die vermoedelijk meerdere diefstallen heeft gepleegd

Enschede

Woensdag 22 december werd een 34 jr. Hengeloer aangehouden die van meerdere diefstallen wordt verdacht. Naar aanleiding van diefstal van een mobiele telefoon uit een auto die bij een garagebedrijf aan de Hengelosestraat in Enschede had gestaan, werd een onderzoek ingesteld. Bleek dat de 34 jr. Hengeloer vermoedelijk verantwoordelijk was geweest voor deze diefstal. Waarschijnlijk heeft de man in de eerste drie weken van december meerdere diefstallen gepleegd waaronder de diefstal van een zogenaamde beertender bij een winkel in het centrum van Hengelo. Hij is in verzekering gesteld en zal vrijdag de 24e bij justitie in Almelo worden voorgeleid. (04-156679)

Zinloos geweld

Man in gezicht geslagen omdat hij geen vuurtje heeft

Enschede

Werd woensdagavond 22 december om ongeveer 19.10 uur gemeld dat bij een bushalte aan de Voortsweg in Enschede een man stond die even daarvoor was mishandeld. Bleek dat de man, een 58 jr. Enschedeer, lopend op weg was naar de bushalte en onderweg, ter hoogte van de Blijdensteinbleekweg bij de fietseronderdoorgang die naar de Achtervoort leidt, door een man was geslagen. Hij had daar gelopen toen naast hem een auto was gestopt. Een persoon was uitgestapt en had 58 jr. om een vuurtje gevraagd. De 58 jr. had gezegd dat hij niet rookte en geen vuur had. Hierop had hij van de uitgestapte man een klap op zijn gezicht gekregen waardoor hij was gevallen. De man was toen weer ingestapt en de auto was weggereden. De 58 jr. voelde zich duizelig en had bij de bushalte een vrouw aangesproken die de politie had gebeld. Door de ter plaatse gekomen politiemensen is het slachtoffer naar huis gebracht. Hij vertelde nog dat hij zijn bril miste die later op de avond in de struiken, op de plaats waar de man was geslagen, terug werd gevonden. (04-157125)

Aanhoudingen na o.a openlijk geweld

Vier personen aangehouden na vernielen ruiten, openlijk geweld ten opzichte van politiemensen en het bedreigen en beledigen van dezelfde politiemensen

Enschede

Woensdagavond 22 december omstreeks 23.50 uur werd gemeld dat bij een woning aan de Assinklanden in Enschede ruiten werden vernield. Bleek dat twee ruiten van de voordeur van de woning waren vernield. De 44 jr. bewoner gaf aan de ter plaatse gekomen politiemensen door dat dit was gedaan door een van de inzittenden van een auto die nog voor de deur stond. Hierop werden de drie inzittenden van de auto aangesproken en werd gezien dat een 24 jr. Enschedeër zijn hand onder het bloed had zitten en vermoed werd dat hij de vernieling had gepleegd. De 24 jr. werd toen medegedeeld dat hij voor de vernieling was aangehouden en mee moest naar het bureau. Met de nodige moeite kon hij in de boeien worden geslagen waarbij de andere twee inzittenden van de auto, Enschedeers van 36 en 47 jr., zich niet ongemoeid hielden. Ook na diverse keren vorderen bleven ze zich met de aanhouding bemoeien en wilden niet weg gaan. Pas nadat een politiehond was ingezet en daarbij de 47 jr. in zijn been was gebeten, konden de drie worden aangehouden en worden afgevoerd naar het bureau. Diverse bedreigingen werden onderweg naar en in het bureau aan het adres van de politiemensen geuit. Nadat de 24 jr. en de 47 jr. aan hun verwondingen in het ziekenhuis waren behandeld werden ze net als de 36 jr. voor het uiten van de bedreigingen, het vernielen van de ruiten en het openlijk geweld opgesloten.Tijdens het gehele gebeuren kwam ook een 41 jr. Enschedese ter plaatse, de vriendin van de 47 jr., die het nodig vond de aanwezige politiemensen te beledigen. Hiervoor is ze aangehouden en aan het bureau opgesloten. Zij is in de loop van donderdag de 23e na verhoor heengezonden en proces-verbaal wordt opgemaakt. De drie mannen zijn voor verder onderzoek in verzekering gesteld. (04-157186)

Gewapende overval

Man bij zijn woning overvallen, paar duizend euro afgegeven onder bedreiging vuurwapen

Enschede

Werd donderdagmorgen 23 december om ongeveer 07.10 uur gemeld dat even daarvoor een bewoner van de Usselerrondweg in Enschede, bij zijn woning was overvallen. Bleek dat de bewoner, een 37 jr. Enschedeer, even voor zeven uur naar zijn vrachtwagen was gelopen die achter de woning stond. Op dat moment kwam er een man naar hem toelopen die hem met een stok, bleek later een bezemsteel te zijn, sloeg en geld wilde hebben. De bewoner gaf aan geen geld te hebben en er ontstond een vechtpartij. Daarop pakte de overvaller een vuurwapen, vermoedelijk een pistool, zwart van kleur, waarmee hij op de 37 jr. richtte. Deze gaf daarop het geld wat hij in zijn broekzak voor zijn handel bij zich had, een paar duizend euro, aan de man die toen de Usselerrondweg oprende, achternagezeten door de bewoner. Op de Usselerrondweg liet de 37 jr. een auto stoppen, maar hij kon het portier niet direct goed open krijgen. Toen dit lukte is hij meegereden tot de rotonde met de Haaksbergerstraat. De overvaller is vermoedelijk de Haaksbergerstraat opgerend in de richting van het centrum van Enschede. Het gaat om een man van in de dertig en ongeveer 1m 75 lang. Gekleed in een donkere jas met opstaande kraag en een donkergrijze muts op zijn hoofd. Uiteraard wil de politie graag in contact komen met getuigen en met name met de inzittende cq inzittenden van de auto die door de 37 jr. bewoner was tegen gehouden en waarmee hij een stukje is meegereden. Zij worden verzocht contact op te nemen met 0900-4488 of via meld misdaad anoniem 0800-7000. (04-157242)

Vrachtauto in sloot

Bestuurder van vrachtauto wordt onwel, komt in de sloot en aantal bomen omgezaagd om vrachtauto eruit te slepen

Almelo

Woensdag 22 december om ongeveer 17.15 uur wordt een aanrijding gemeld op de Weezebeeksingel in Almelo. Blijkt dat een 56 jr. bestuurder van een vrachtauto uit Almelo, achter het stuur onwel was geworden en in een sloot naast de weg terecht was gekomen. Nadat wat gegevens waren genoteerd werd de 56 jr. door een zoon die ook ter plaatse was naar het ziekenhuis gebracht. Een sleepdienst kwam ter plaatse om de vrachtauto uit de sloot te halen. Maar omdat bij het wegslepen uit de positie waarin de vrachtwagen lag, de kans bestond dat deze zou kantelen, moesten om dit te voorkomen een aantal bomen worden omgekapt. Hiervoor kwam de brandweer ter plaatse. Om alles goed te laten verlopen werd de Weezebeeksingel in beide richtingen voor alle verkeer afgesloten. Hiervoor werd een omleidingroute middels borden aangegeven. Om kwart voor negen in de avond was alles opgelost en kon het verkeer zijn normale doorgang weer vinden. (04-157144)

Gewapende overval

Man bedreigd eigenaar cafetaria met wapen en neemt geld uit kassa weg

Almelo

Woensdagavond 22 december om ongeveer 20.45 uur werd een gewapende overval gemeld op een cafetaria op de hoek Treubstraat - Eilandstraat in Almelo. Bleek dat de 35 jr. eigenaar door een man onder bedreiging van een groot vuurwapen, vermoedelijk een vuurbuks, was gedwongen de kassa te openen waarna de overvaller een greep in de kassa had gedaan en daarop was weggerend. De overvaller is ongeveer 1m 75 lang en was geheel in het zwart gekleed geweest met en zwarte bivakmuts op zijn hoofd. Uit de kassa werd een paar honderd euro weggenomen. (04-157150)

Jan Camphuis: 053-4555588


---- --