Ingezonden persbericht


Horeca zegt convenant met gemeente Urk op

URK, 23 december 2004 - Vanmorgen heeft de afdeling Noordelijk Flevoland van Koninklijk Horeca Nederland helaas de moeilijke beslissing moeten nemen om het reeds jarenlange bestaand convenant en het gekoesterde overleg met de gemeente Urk te verbreken.

Breekpunt voor de afdeling van Koninklijk Horeca Nederland is o.a. de onbespreekbare verruiming van de openingstijden op zaterdagavond en de afspraken in het convenant die éénzijdig door de horeca worden nagekomen. De afdeling heeft nog geprobeerd met de gemeente Urk tot een akkoord te komen over een nieuw convenant. Vooral het door de horeca voorgestelde "eenrichtingsverkeer" op zaterdagavond tussen twaalf en twee, waarbij gasten wel binnen kunnen blijven, maar een café niet meer mogen betreden, is daarbij een zwaarwegend punt. Al sinds 1999 worden horecaondernemers aan het lijntje gehouden. De concurrentiepositie met omliggende gemeenten wordt door het onduidelijke beleid over de openingstijden verzwakt. Uit een grootschalige enquête onder de bevolking bleek een meerderheid van de inwoners voorstander van het verruimen van de openingstijden op de zaterdagavond. De gemeente heeft alle argumenten vooralsnog naast zich neergelegd.

Het gebruikelijke overleg tussen gemeente en Koninklijk Horeca Nederland, als gevolg van het horecaconvenant, is op deze wijze zinloos geworden. Het afdelingsbestuur kan zich niet aan de indruk onttrekken, dat het college van B&W moeite heeft om de gemeenteraad op hun lijn te krijgen. Het overleg is daarmee verworden tot iets volstrekt nietszeggends, iets inhoudsloos. Koninklijk Horeca Nederland vraagt zich af of dit het gevolg is van het duale stelsel waar een college niets meer mag toezeggen.

De afdeling Noordelijk Flevoland van Koninklijk Horeca Nederland betreurt ten zeerste, dat zij tot deze stap gedwongen is door de weinig democratische handelwijze van de overheid. Wij spreken de hoop uit dat op korte termijn de overheid beseft dat de overlegstructuur met de horecaondernemers een onderdeel vormt van een wijs bestuursbeleid. Deze democratische besluitvorming is het niet alleen waard om gekoesterd te worden, maar heeft ook haar waarde in het verleden meer dan eens bewezen.

Aan het college van B&W is door de afdeling Noordelijk Flevoland het advies gegeven zich te beraden over de overlegstructuur voor de toekomst of verder te gaan op de ingeslagen weg met het nemen van confronterende beslissingen. Wat Koninklijk Horeca Nederland betreft, wij wachten af of de bestuurlijke wijsheid het wint van de harde confrontatie. Wij wachten op een reactie.

Noot voor de redactie -

Ingezonden persbericht