Provincie Limburg

Subsidies voor Limburgse vrouwenorganisaties

Gedeputeerde Staten (GS) honoreren de subsidieaanvragen van vijf

vrouwenorganisaties met ruim 290.000,- voor het jaar 2005. De maatschappelijke organisaties cluster Vrouwen zijn: Limburgse Vrouwenraad (LVR), ZijActief, Katholiek Vrouwengilde Limburg (KVG), De Limburgse Katholieke Vrouwenbeweging (LKV) en Passage Christelijk-Maatschappelijke Vrouwenbeweging. GS komen hiermee tegemoet aan de wens van deze organisaties om rechtstreeks provinciale subsidie aan te kunnen vragen. Voorheen gebeurde dit via de koepel van de Limburgse Vrouwenraad.

De maatschappelijke organisaties van het cluster Vrouwen ontvangen subsidie voor activiteiten- en overheadkosten voor het jaar 2005. Daarnaast ontvangen LVR en ZijActief een ondersteuningssubsidie.

LVR

De LVR is een koepel van 21 vrouwenorganisaties waarbij in totaal 30.000 leden zijn aangesloten. De LVR-koepel werkt met 30 vrijwilligers en enkele beroepskrachten. De activiteiten van de LVR zijn in belangrijke mate gericht op deskundigheidsbevordering en werving van vrijwilligers. De activiteiten zijn gericht op een volwaardige deelname van vrouwen aan de samenleving, zoals een databank voor vrouwen in besturen; ondersteuning van gemeentelijke vrouwenraden en emancipatieplatforms en het leveren van een bijdrage aan de beeldvorming over rolpatronen bij jongeren op scholen. LVR ontvangt bijna 194.000,- subsidie voor activiteiten, overhead en ondersteuning.

ZijActief

ZijActief heeft 10.594 leden en werkt met 710 vrijwilligers en enkele beroepskrachten. De activiteiten zijn vooral gericht op deskundigheidsbevordering van de (afdelings)bestuursleden. ZijActief zet zich in om vrouwen te activeren in de debatten met betrekking tot leefbaarheid; het veiligheidsgevoel van oudere alleenstaande vrouwen te vergroten; het bevorderen van de aandacht voor en kennis over huiselijk geweld; het bevorderen van de aandacht voor verantwoord watergebruik en het bevorderen van de aandacht voor en kennis van actuele levensloopregelingen. De subsidiebijdrage bedraagt 133.500,- voor activiteiten, overhead en ondersteuning. ZijActief viert in 2005 haar 75-jarig bestaan.

KVG

De KVG heeft 21 afdelingen met ca. 3.500 leden. Zij werken uitsluitend met vrijwilligers (50). De activiteiten van de KVG Limburg betreffen 3 studiedagen over levensloopregelingen voor afdelingsbestuurders, die op hun beurt over dit onderwerp thema-avonden in de 21 afdelingen organiseren. De KVG ontvangt van GS ruim 7.300,-.

Passage

Passage heeft 300 leden en werkt met 50 vrijwilligers. De activiteiten richten zich op: het werven, ondersteunen en trainen van (aankomende) vrijwillige bestuursleden en het voorkomen van sociaal isolement bij vrouwen. De subsidie bedraagt bijna 7.000,-.

LKV

De LKV heeft 24 afdelingen met ongeveer 2700 leden en deelnemers. De activiteiten van de LKV bevorderen dat mensen op volwaardige wijze blijven deelnemen aan de samenleving door o.a. het met elkaar in contact brengen van verschillende groepen vrouwen. GS steunen de LKV met bijna 13.000,- subsidie.

23-12-2004 11:43