Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

MIN SZW: Beroepsonderwijs: 20 % minder ziekteverzuim

Nr. 2004/276
23 december 2004

Beroepsonderwijs en volwasseneneducatie wil 20 procent lager ziekteverzuim

De sector beroepsonderwijs en volwasseneneducatie wil binnen tweeënhalf jaar het ziekteverzuim met 20 procent verminderen. Het aantal mensen dat in de WAO terechtkomt moet eveneens met 20 procent afnemen. Om dit mogelijk te maken krijgen instellingen binnen de sector die een hoog verzuim hebben bezoek van een deskundige. Deze gaat de oorzaken van het hoge verzuim onderzoeken en oplossingen aandragen. Ook wordt bekeken hoeveel werknemers last hebben van agressie en geweld en hoe dit kan worden teruggebracht.

Dit staat in het zogeheten arboplusconvenant van de sector beroepsonderwijs en volwasseneducatie dat is ondertekend door directeur-generaal Hilgersom namens staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Mede-ondertekenaars zijn de brancheorganisatie voor Beroepsonderwijs en Volwasseneneducatie, de Christelijke Centrale voor Overheids- en Onderwijspersoneel, de Algemene Centrale van Overheidspersoneel en de Centrale van Middelbare en Hogere Functionarissen bij Overheid en Onderwijs.

Voor het convenant is in totaal ruim 2,5 miljoen euro beschikbaar. Hiervan betalen sociale partners en het ministerie van Sociale Zaken ieder de helft. Het convenant loopt tot juli 2007 en bouwt voort op een convenant in de sector dat in 2000 is afgesloten. Sindsdien is het ziekteverzuim in de sector gedaald van 7 procent in 2002 tot ruim 5 procent in juni 2004. In de sector werken in totaal ruim 50.000 mensen. Deze leiden gezamenlijk 625.000 studenten, leerlingen en cursisten op.

Onderdeel van het convenant is de inzet van deskundigen bij instellingen die te maken hebben met veel en langdurend ziekteverzuim. Deze deskundigen helpen onderwijsinstituten met het opstellen van een plan van aanpak dat is toegesneden op hun situatie. Ook kunnen zij begeleiding geven bij de inhuur van Arbodiensten om specifieke knelpunten op te lossen. Daarnaast komt er een model waarmee instellingen de kosten en baten van verschillende maatregelen om ziekteverzuim te verminderen tegen elkaar kunnen afwegen.

Een reden van ziekteverzuim is agressie en geweld waarmee docenten en onderwijsondersteunend personeel geconfronteerd worden. Binnen de sector wordt geïnventariseerd welke maatregelen tegen geweld worden genomen en welke instellingen daaraan behoefte hebben. Vervolgens komt er een plan van aanpak om agressie en geweld verder terug te dringen. Onderdeel hiervan is een meldpunt voor incidenten met agressie en geweld.

Ook het langdurig verzuim wordt aangepakt. Er komt een alarmsysteem dat moet voorkomen dat instellingen langdurig zieken uit het oog verliezen. Ook kan coaching een hulpmiddel zijn om werknemers te begeleiden die vaak ziek zijn. Bij het oplossen van slepende conflicten kan bemiddeling door een onafhankelijke derde (mediation) een oplossing zijn. In verschillende proefprojecten wordt bekeken wat hiervan de effecten zijn. De resultaten ervan komen in de vorm van een praktische handleiding beschikbaar voor de hele sector.


---

Dit is een gezamenlijk persbericht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de brancheorganisatie voor Beroepsonderwijs en volwasseneneducatie (Bve Raad), de Algemene Centrale van Overheidspersoneel (ACOP), de Centrale voor Middelbare en Hogere Functionarissen bij Overheid, Onderwijs, Bedrijven en Instellingen (CMHF) en de Christelijke Centrale van Overheids- en Onderwijspersoneel (CCOOP).

23 dec 04 12:25