Den Haag, 23 december 2004

Vragen van het lid Waalkens (PvdA) aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

over het convenant over het Diergezondheidsfonds

* Bent u bereid het convenant dat is gesloten over het Diergezondheidsfonds aan de Kamer te zenden?

* Klopt het dat de bijdragen van het de rundveehouderij en de varkenshouderij naar beneden worden bijgesteld, zoals uit het persbericht blijkt?

* Zo ja, hoe rijmt u dit met uw eerdere gedane uitspraken in begrotingsbehandelingen en begrotingen dat u niet aanspreekbaar bent op het opvangen van de gevolgen van dierziekten en andere risico's' en dat bij de herziening van het preventiebeleid wordt gekomen tot een andere verantwoordelijkheidsverdeling, waarbij het bedrijfsleven een grotere verantwoordelijkheid krijgt? Indien u vraag 2 bevestigend heeft beantwoord, hoe rijmt u dit met uw eerdere uitspraken in de begrotingsbehandeling dat Voor wat betreft de verlenging van het convenant Diergezondheidsfonds wordt ingezet op een grotere financiële bijdrage van het bedrijfsleven aan de directe bestrijdingskosten. Punten voor verdere verkenning zijn het extra belasten van risicovol gedrag .... ?

* Hoe rijmt u dit met uitspraken op het congres in Brussel 15 en 16 december, waar u zwaar heeft ingezet op een Europees verzekering stelsel, en waar DG Bergkamp heeft gezegd dat het een eigen keuze is om boer te zijn en men dan ook maar moet opdraaien voor de kosten?

* Hoe rijmt u een dergelijke open einderegeling met uw voornemen het Europees landbouwbudget te drukken?

* In hoeverre worden bedrijven die grotere risico s nemen zwaarder aangeslagen dan risicoloze bedrijven?

* Zijn alle partijen bereid om het convenant te steunen?

* Hoe past een dergelijke open einderegeling bij uw voornemen om meer te zorgen vóór in plaats van te zorgen dat ?

* Hoe groot zijn de kosten voor dierziektebestrijding gemiddeld per jaar volgens de onderliggende studies?

* Kunt u de Kamer de onderliggende studies sturen?

* Kunt u een totaaloverzicht geven van de kosten van dierziektebestrijding die ten laste zijn gekomen van anderen dan het direct betrokken bedrijfsleven in de afgelopen 5 jaar, uitgesplitst naar dierziekte? Hoeveel procent is uiteindelijk door het bedrijfsleven gedragen?

* Wat betekent de opmerking dat de lasten voor de pluimveesector te zwaar zouden zijn? Draagt het Rijk 10 miljoen euro bij? Zo ja, waar komt dit geld vandaan? Is dit een eenmalige bijdrage?

* Kunt u een maatschappelijke kosten-baten analyse uit laten voeren op de veehouderijsectoren?

* Welke financiële gevolgen heeft het voorliggende convenant vergeleken met het vorige convenant? Indien blijkt dat nu minder wordt bijgedragen door het bedrijfsleven dan voorheen, waarom heeft u dan niet zoals beschreven in de antwoorden op vragen over het DGF (vraag 123-124), het vorige convenant door laten lopen?