Politie Friesland

zeven jeugdige verdachten na vernielingen aangehouden vervolg politieonderzoek

Dokkum 23-12-2004 - Naar aanleiding van vernielingen aan diverse autos en het gebouw van de Piter Jellesschool eind november, is het politieonderzoek inmiddels in een afrondende fase. Vier personen, die verdacht worden voor vernielingen aan autos en het schoolgebouw in november, zijn half december opnieuw aangehouden.

In verband met het politieonderzoek waren deze verdachten, drie Dokkumers van 15, 16 en 17 jaar en een 15-jarige inwoner van de gemeente Dantumadeel, in november al eerder drie dagen ingesloten. Ze zijn meerdere malen verhoord, er is proces-verbaal tegen hen opgemaakt en momenteel zijn ze in afwachting van hun rechtszaak. Deze vier bekenden tussen medio 2004 tot half november meerdere vernielingen te hebben gepleegd in Dokkum. Daarnaast bekenden ze tussen de 50 en 100 winkeldiefstallen in dezelfde periode te hebben gepleegd. De verdachten namen kleding, muziekapparatuur, levensmiddelen, spuitbussen en drank weg. De gestolen goederen waren deels voor eigen gebruik, deels voor de verkoop.
De vier verdachten betrokken bij hun vernielingen en winkeldiefstallen tevens zeven andere minderjarige jongens. Deze verdachten, zes inwoners van Dokkum en een Leeuwarder in de leeftijd van 15 tot 17 jaar, zijn inmiddels door de politie verhoord. Tegen deze zeven verdachten is proces-verbaal opgemaakt.
De totale schade van de vernielingen en diefstallen in Dokkum wordt op duizenden euro's geschat. De verdachten hebben een volledige bekentenis afgelegd waarbij is aangegeven dat ze in wisselende samenstelling werkten. Er is niet van alle vernielingen en diefstallen aangifte gedaan.

Twee rechercheurs hebben de afgelopen zes weken aan het
politieonderzoek gewerkt. Het onderzoek wordt binnenkort afgerond.

Achtergrond:
De verdachten vernielden half november het schoolgebouw van de Piter Jellesschool door racistische leuzen op de ramen en buitenmuren te spuiten. De verdachten handelden om een andere groep jongeren met racistische kenmerken in diskrediet te brengen. Hetzelfde gebeurde ook bij diverse woningen, openbare gebouwen en geparkeerde auto's. De verdachten bezochten de Piter Jellesschool zelfs drie keer om vernielingen te plegen. Hierbij werden ruiten met stenen vernield, deursloten met lijm bewerkt waardoor ze vervangen moesten worden en buitenmuren bespoten met leuzen. Ook gebruikten de verdachten nitraatbommen om ruiten van de Piter Jellesschool ter vernielen. Tevens werd op die manier vernielingen gepleegd aan een kajuitjacht in Dokkum. De illegale nitraatbommen werden van een jonge inwoner van de gemeente Dongeradeel gekocht die eveneens als verdachte is verhoord. Bij het gemeentelijk sportcentrum zijn zes keer vernielingen aangericht. Ook bij de voetbalvereniging Dokkum gooiden de verdachten ruiten in. Een van de daders bekende tientallen banden van fietsen te hebben lek gestoken en daarnaast een aantal fietsen te hebben gestolen.