Socialistische Partij

`Een paleisje voor elke dakloze'

23-12-2004 * Het actiecomité Onderdak heeft donderdag bij paleis Soestdijk een confronterende postercampagne gelanceerd om de daklozenproblematiek opnieuw onder de aandacht te brengen. Er werd een groot bord geplaatst met een pleidooi om elke dakloze een paleisje te gunnen.

Ik zoek een huis... Rose

Comitéwoordvoerder Agnes Kant: "Paleis Soestdijk staat leeg, vele kantoorpanden en asielzoekerscentra staan leeg, maar duizenden daklozen moeten deze kerstdagen nog steeds op straat slapen. Nederland dreigt het record van 100.000 daklozen te gaan doorbreken. Er is vooral ook een toename van gezinnen en jongeren op straat. Er kan en moet snel een einde komen aan deze maatschappelijke schande."

"De grootste wens van elke dakloze is een eigen plek. Een eigen kamertje in een sociaal pensioen is voor hen al een paleisje," stelt Agnes Kant, mede-initiatiefnemer van het actiecomité. "Het kan en het moet, een dak voor iedereen. In het Actieplan Onderdak geven we aan hoe dakloosheid opgelost kan worden. We dreigen in dit stinkend rijke land weer een winter in te gaan waarin daklozen op straat zullen sterven. Dit is volstrekt onacceptabel."

Via een postercampagne in samenwerking met het Haags Dierencentrum gaat het actiecomité de maatschappelijke en politieke confrontatie aan. Op de poster staat naast een asielkat of -hond met de tekst `Ik zoek een huis'. Daarnaast staat een dakloze afgebeeld met de tekst `Ik ook'. Kant: "Wedden dat honden en katten binnen de kortste keren een nieuw huis hebben, maar de daklozen niet? En de dieren kunnen gelukkig nog in een asiel terecht, maar daklozen moeten elke nacht weer een plekje veroveren in de opvang, die vaak overvol zit en dan moet ze dus op straat slapen."

De posters worden met een open brief aangeboden aan minister Dekker en staatssecretaris Ross-van Dorp. Daarin roept het actiecomité op onvrijwillige dakloosheid op te lossen, voordat opnieuw mensen op straat sterven.

* Bekijk de postercampagne


* Actueel nieuws uit het land