Gemeente Amsterdam

Regio krijgt 144 miljoen voor woningbouw, bodemsanering en groen
23 december 2004 - Remco Asselbergs
Het ROA heeft vandaag afspraken gemaakt met het rijk over de uitvoering van het ruimtelijk beleid voor de komende vijf jaar. Het gaat om afspraken over woningbouw, bodemsanering en de aanleg van groen. Het ROA krijgt hiervoor een rijksbijdrage van 144 miljoen euro.

Hiermee zullen onder andere 43.000 woningen gebouwd worden. De afspraken zijn mede ondertekend door de grote ROA-gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer, Purmerend, Zaanstad en de provincie Noord-Holland.

Subsidie van 2.700 euro per woning
Onderdeel van de afspraken is dat het ROA een rijksbijdrage van EUR
116 miljoen krijgt om de komende vijf jaar (2005-2010) 43.000 woningen te laten bouwen. Dit bedrag was in 1997 in principe al toegezegd, maar in het jaar 2000 heeft het rijk na een technische herijking besloten het geld vrijwel geheel in te houden. Het ROA heeft daartegen bezwaar gemaakt, omdat dit leidde tot financiële problemen bij grondexploitaties en stagnatie in de woningbouw.

Na langdurige discussie heeft het rijk de noodzaak erkend om de oorspronkelijke bijdrage alsnog grotendeels in te zetten voor het op gang helpen van de woningbouw. Wel is nu een lager bedrag per woning toegezegd en is de nodige doorloop van subsidies na 2010 nog niet geregeld.

Om de `aanjaagsubsidie' van gemiddeld EUR 2.700 per woning nuttig te besteden, hebben de regionale partijen besloten dit geld niet langer uitsluitend voor de grote bouwgemeenten in te zetten. Het geld zal worden benut voor het bouwen van sociale huur- en koopwoningen in álle ROA-gemeenten, om de huisvesting van lagere inkomensgroepen in alle gemeenten gelijkelijk mogelijk te maken. Uitgangspunten voor de toekenning van dit geld zijn dat alle gemeenten 30 % van de woningen in de sociale sector zullen bouwen en dat gebieden met grootschalige, stedelijke veranderingen een hogere bijdrage ontvangen.


24 miljoen voor bodemsanering
Naast een bijdrage voor de woningbouw heeft het rijk het ROA een subsidie van EUR 24 miljoen beschikbaar gesteld voor bodemsanering, in samenhang met woningbouw en stedelijke vernieuwing. Het ROA heeft een voorstel gedaan voor de verdeling van het geld over de grote bouwgemeenten en de overige gemeenten. Dit voorstel is door het rijk gehonoreerd. De grootste bedragen zijn gereserveerd voor de gemeenten met de meeste bodemvervuiling: Amsterdam en Zaanstad (respectievelijk EUR 10,5 en EUR 5,3 miljoen).

Groenproject Purmerland
En andere voorlopige afspraak die nu is vastgelegd, betreft een rijksbijdrage van EUR 4 miljoen voor het regionale groenproject Purmerland en EUR 200 miljoen voor strategische groenprojecten in de provincie Noord-Holland. Onder strategische groenprojecten in de regio Amsterdam vallen Haarlemmermeer, Amstelland/Amstelgroen, Noordelijke Vechtstreek, groengebied Saendelft en Broekpolder. De provincie is verantwoordelijk voor de realisatie van de strategische groenprojecten en het ROA voor het regionale groenproject Purmerland.

Pb-207

© Gemeente Amsterdam