Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Beleidsplan Water en Groen vrijgegeven voor inspraak

"Een belangwekkend document. Het geeft duidelijk aan hoe we om moeten gaan met het vele water en groen in ons stadsdeel," zo noemt Tys de Ruijter (portefeuillehouder RO, Natuur en Milieu binnen stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer) het Concept-Beleidsplan Water en Groen. Het plan is deze week vrijgegeven voor inspraak. De Ruijter: "ik roep bewoners op mee te praten op de inspraakavond, die we 27 januari 2005 houden."

Centraal in het plan staat het blauw-groene netwerk. Dat bestaat uit de grote groengebieden (Osdorper Binnenpolder Noord en Brettenzone), parken (Eendrachtspark, Sloterpark, Gerbrandypark en Park de Kuil) en parkstroken (het A. Meerwaldtplantsoen en het C. de Rooijpad en de park- en groenstroken langs de singels). Het Beleidsplan gaat niet over het woonomgevingsgroen (hoven). De Ruijter: "Dit netwerk dooradert ons stadsdeel en maakt het zo karakteristiek. Het is één van onze kernkwaliteiten."

Aantrekkelijker
Het netwerk maakt deel uit van het stedenbouwkundig concept van de Westelijke Tuinsteden. Door te investeren in het groen wordt het stadsdeel aantrekkelijker om te wonen en recreëren voor haar huidige en toekomstige bewoners. "Op die manier kan stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer beter concurreren op de regionale woningmarkt. Het versterkt onze positie," verwacht De Ruijter, die trots is op de veel gerealiseerde zaken op het gebied van water en groen. "Kijk maar naar de realisatie van natuurgebied De Kluut en de renovatie van het Eendrachtspark. We zijn niet voor niets het groenste stadsdeel van Amsterdam. We investeren daar veel in, maar we zijn er nog niet. Het groen wordt ook gezien als één van de belangrijkste ruimtelijke kwaliteiten van het stadsdeel."

Ontwikkelen van groen
Zeker met het oog op de grootschalige stedelijke vernieuwing. "Daarbij is het van groot belang om het groen te beschermen en te ontwikkelen. Het belang van een goed leefklimaat staat voorop. Ook met de toekomstige vernieuwing in Slotermeer. Dat betekent aan de ene kant verdichten en anderzijds investeren in de hoeveelheid groen. Geuzenveld krijgt een tuinstadkarakter. Dat betekent meer laagbouw met meer privé-groen. In beide gevallen neemt de gebruiksdruk op het blauw-groene netwerk toe. "Daarom is het noodzakelijk om te investeren in de kwaliteit en recreatieve mogelijkheden van het netwerk," stelt De Ruijter.

Bescherming
Het blauw-groene netwerk bestaat uit de Hoofdgroenstructuur en de Stadsdeelgroenstructuur. Groengebieden die nog niet volledig in de Hoofdgroenstructuur liggen, zoals de Brettenzone en het Eendrachtspark, zijn kwetsbaar. In principe mag in het groene netwerk niet worden gebouwd, tenzij dit de groenfunctie ondersteunt of wanneer reeds eerder in het kader van de stedelijke vernieuwing hiertoe is besloten. In het groene netwerk mogen ook geen tuinuitbreidingen plaatsvinden. Het stadsdeel wil haar oevers groen en openbaar houden. Bebouwing voor wonen, werken en voorzieningen dient binnen de bestaande bebouwing plaats te vinden.

Contact:
B. Jansen

Bijlage(n):
Beleidsplan Water en Groen