Groen!

Brussel, 22 december 2004

Groen! protesteert tegen geplande verkoop openbare bossen

Groen! protesteert tegen de beslissing van Vlaams "milieu"minister Kris Peeters (CD&V) om openbare bossen te verkopen zonder dat het Vlaams parlement daar zijn zeg over heeft. Een amendement van Vlaams volksvertegenwoordigers Vera Dua (Groen!) en Rudi Daems (Groen!) om die beslissing ongedaan te maken, is deze namiddag tijdens de begrotingsbesprekingen in het Vlaamse parlement - verworpen door de Vlaamse regeringspartijen. Vera Dua en Rudi Daems drongen er bij CD&V-NV-A, SP.A-Spirit en VLD op aan een artikel te schrappen dat de verkoop van natuur en bossen mogelijk maakt. Al sinds de jaren 1930 kan de overheid immers geen openbare bossen of natuur verkopen zonder uitdrukkelijke toestemming van het parlement. Die wet heeft ervoor gezorgd dat 150 jaar lang geen uitverkoop van openbare bossen kon worden georganiseerd. Vlaams "milieu"minister Kris Peeters (CD&V) wil deze bescherming van bos en natuur die werd overgenomen in het Vlaams Bosdecreet van 13 juni 1990 nu afschaffen.

"Deze beslissing is ongehoord," stelt volksvertegenwoordiger Vera Dua. "Met het schrappen van deze bepaling zetten de Vlaamse regeringspartijen de deur wagenwijd open voor een uitverkoop van het jarenlang opgespaard bos- en natuurpatrimonium. Het is des te erger nu deze regering ook beslist heeft om het aankoopbudget voor bos en natuur in 2004 met 4 miljoen euro te verminderen en in 2005 met maar liefst 12,5 miljoen euro. "

Concludeert Vlaams volksvertegenwoordiger Rudi Daems (Groen!): "Het is nu duidelijk: "milieu"minister Peeters schroeft langs de ene kant de aankoop van natuur en bos terug, langs de andere kant zet hij de deur voor verkoop van bos en natuur wagenwijd open. Minister Peeters is niet langer de minister van milieu maar de minister van milieu-afbraak."