Provincie Noord-Brabant


Servicepunt Deeltaxi Regio 's-Hertogenbosch


Persbericht


's-Hertogenbosch, 23 december 2004


Deeltaxi regio 's-Hertogenbosch verhoogt tarief voor openbaar vervoer reiziger


Om de deeltaxi in de regio 's-Hertogenbosch ook in de toekomst te garanderen is er op 1 januari 2005 een tariefsverhoging voor de openbaar vervoer reiziger(zgn. vrije reiziger). Het tarief voor de openbaar vervoer reiziger gaat naar E 1,45 (het is nu E 1,13) per OV zone. Het tarief voor WvG-gerechtigden verandert niet. Zij betalen per 1 januari het tarief van E 0,43 (WvG).

Bij de vaststelling van het nieuwe tarief is nadrukkelijk gekeken naar de tarieven van aansluitende regio's. De provincie wil de tarieven voor deeltaxisystemen beter op elkaar afstemmen. Met E 1,45 sluit de regio ook landelijk aan bij de gemiddelde tarieven. Op dit moment werken provincie en gemeenten aan de samenhang tussen streekvervoer, buurtbus en Deeltaxi om tot een goed OV systeem te komen in de regio 's-Hertogenbosch.

Deeltaxi regio 's-Hertogenbosch rond kerst en oud en nieuw
De feestdagen zijn drukke tijden voor de Deeltaxi regio 's-Hertogenbosch. Het is dan ook verstandig om uw ritten zo snel mogelijk te reserveren, liefst meteen zodra u weet wanneer u wilt reizen. U belt hiervoor met (0900) - 549 549 0. Zo weet ú tijdig dat uw vervoer goed geregeld is en kan de Deeltaxicentrale alle ritten goed inplannen.
Rond de feestdagen gelden andere rij- en openingstijden van de Deeltaxi(centrale). Deze zien er als volgt uit: (voor WVG gerechtigden rijdt de deeltaxi iets langer door)
- op Kerstavond (24 december) rijdt de Deeltaxi tot 02.00 uur 's nachts;
- ook op 1e en 2e Kerstdag is er deeltaxivervoer tussen 06.00 uur 's ochtends en 01.00 uur 's nachts;
- op Oudejaarsavond rijden er geen Deeltaxi's tussen 22.00 en 0.30 uur. De deeltaxicentrale bij PZN is gedurende deze uren ook niet bereikbaar. Van 0.30 uur tot 2.00 uur zijn de Deeltaxi's weer op de weg;
- op Nieuwjaarsdag rijden de taxi's van 06.00 uur tot 01.00 uur.
Sinds 1 januari 2004 rijdt de deeltaxi in de regio 's-Hertogenbosch. Het wordt geëxploiteerd door PZN (Personen en Zorgvervoer Nederland uit Tilburg).


Kenmerken deeltaxi

Deeltaxi regio ´s-Hertogenbosch is een Collectief Vraagafhankelijk Vervoersysteem (CVV) voor zowel de gewone Openbaar Vervoerreiziger als voor de mensen die op grond van de Wet Voorziening Gehandicapten door de Gemeenten geïndiceerd zijn.
CVV is een kleinschalige vorm van openbaar vervoer, via taxi's of kleine busjes.
Het vervoer is comfortabel en veilig en is een aanvulling op het reguliere openbaar vervoer. Kenmerkend is dat reizigers vooraf (telefonisch) doorgeven wanneer en waarheen ze vervoerd willen worden. Ritten worden gecombineerd, waardoor het betaalbaar is en de bereikbaarheid van plaatsen in de omgeving wordt vergroot.
Deeltaxi in de regio ´s-Hertogenbosch heeft als belangrijk kenmerk dat het gaat om vervoer van deur tot deur. De reiziger kan tegen een gereduceerd maximaal vijf OV zones reizen, zo'n 20 kilometer. Gelijk aan het reguliere OV betaalt men een opstapzone. De kosten zijn voor 2004 vastgesteld op E 0,43 per zone voor WVG gerechtigden (gelijk aan het strippenkaart tarief) en E 1,13 per zone voor alle andere reizigers. De reiziger kan de rit bespreken door minimaal een uur van tevoren naar een centraal telefoonnummer te bellen. Reizen kan van 's morgens vroeg tot 's avonds laat (06.00-01.00 uur), alle dagen van de week; in de weekenden en op feestdagen zelfs tot 02.00 uur. Interessant is ook de terugbeloptie, wat inhoudt dat de aanvrager van een rit vijf tot tien minuten tevoren telefonisch te horen krijgt dat het voertuig er bijna aankomt. Alle inwoners binnen het vervoergebied kunnen een reizigerspas aanvragen.
Per maand worden ongeveer 30.000 ritten en 100.000 OV zones per deeltaxi uitgevoerd.
Het servicepunt deeltaxi regio 's-Hertogenbosch is een beheersorganisatie die het project namens de deelnemers monitoord en toeziet op de kwaliteit van uitvoering.
PZN is de regievoerder, het daadwerkelijke vervoer wordt door regionale taxibedrijven uitgevoerd.
Het nieuwe contract met PZN heeft in eerste instantie een looptijd van drie jaar. Er is een optie tot verlenging van maximaal tweemaal een jaar. De kwaliteit van de dienstuitvoering speelt bij een beslissing tot contractverlenging een doorslaggevende rol.