Groen!

Vlaamse regering ontneemt milieuorganisaties 3,5 miljoen euro

Brussel, 22 december 2004

"Regering Leterme creëert wachtlijsten voor ambtenaren en boswachters"

De Vlaamse regering zet het mes in de subsidies voor milieu- en natuurverenigingen. Dat is vandaag duidelijk geworden tijdens de begrotingsbesprekingen in het Vlaamse parlement. In totaal ontneemt de Vlaamse regering de milieu- en natuurorganisaties in 2005 meer 3,5 miljoen euro. Zo schroeft de Vlaamse regering de aankooppremies voor natuur terug, wordt 600.000 euro lottogeld niet langer voorzien voor de milieuorganisaties en verminderen de investeringen via het projectenfonds. Ook voorziet de regering liefst 600.000 euro subsidies minder voor de milieu- en natuurverenigingen. Dat zet een aantal jobs binnen de milieuorganisaties op de helling. Een amendement van Vlaams volksvertegenwoordiger Rudi Daems (Groen!) om die subsidies alsnog toe te kennen en de jobs dus te verzekeren - werd door de meerderheidspartijen verworpen.

"De Vlaamse regering maakt door het schrappen van deze subsidies de basiswerking van enkele milieu- en natuurorganisaties quasi onmogelijk," stelt Rudi Daems.

Volgens volksvertegenwoordiger Rudi Daems (Groen!) kadert het schrappen van deze levensnoodzakelijke subsidies aan Vlaamse milieu- en natuurverenigingen in een algemene visie van de huidige Vlaamse regering. "Deze regering heeft geen oog voor de lange termijn. Ze wil boven alles een mooie boekhouding voorleggen maar gaat voorbij aan de maatschappelijke gevolgen van wat ze doet." Daems verwijst naar andere beslissingen die de Vlaamse regering heeft genomen. Zo wordt hardvochtig het mes gezet in de werkingsmiddelen van de Vlaamse administratie. Ambtenaren die de diensten verlaten mogen zelfs niet langer worden vervangen. "En dat terwijl de budgetten voor studies, werking en communicatie van de kabinetten nota bene de hoogte in gaan," aldus Daems. "De lineaire, ondoordachte besparingen zorgen bovendien voor nefaste toestanden op het terrein. Zo wil deze regering geen centen vrijmaken voor extra boswachters of milieu-inspecteurs. "Minder dan 100 boswachters moeten instaan voor het beheer van onze bossen. Dat is een onbegonnen zaak. Controle van milieuovertredingen is zo goed als onmogelijk bij gebrek aan voldoende inspecteurs."

Conclusie van Rudi Daems (Groen!): "Deze regering doet niet alleen niks aan de wachtlijsten in de gehandicaptensector; ze zadelt Vlaanderen nu ook op met wachtlijsten voor ambtenaren, boswachters en milieu-inspecteurs."