Gemeente Voerendaal


Voerendaal Actueel - Nieuws

23/12/2004 - Ziekte paardekastanjes

Nieuwe aantasting geconstateerd in paardekastanjes

Al eerder informeerden wij u over ziektes en plagen in het openbaar groen. Helaas zien wij ons genoodzaakt dit nu weer te doen. In de Haarlemmermeer werd in de zomer van 2002 voor het eerst een onbekende aantasting aangetroffen op paardekastanjes (Aesculus sp.) die zich kenmerkte door roestbruine vlekken op de stam. Uit vervolgonderzoek blijkt dat een deel van de bomen afsterft en dat de ziekte ook al buiten de Haarlemmermeer voorkomt. Na een oproep in een vakblad voor groenvoorzieners bleek de ziekte met name in het noorden en westen van het land voor te komen.

Omdat de ziekte zich razendsnel verspreid, de oorzaak onbekend is en de gevolgen voor het bomenbestand in Nederland groot kunnen zijn, hebben een aantal organisaties inmiddels groot alarm geslagen. De Bomenstichting dringt er bij de minister op aan geld vrij te maken voor onderzoek naar de ziekte. Via de website www.bomenstichting.nl kunt u de actie Red de Kastanje ondersteunen door een brief aan de minister te versturen.

Na meldingen uit Maastricht en Sittard is recentelijk bij een steekproef de ziekte ook in Voerendaal geconstateerd. Om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen worden tot nader orde geen snoeiwerkzaamheden aan paardekastanjes op openbaar terrein verricht. Daarnaast wordt op korte termijn bekeken of het mogelijk is alle paardekastanjes te controleren om zo meer over de verspreiding van de aantasting te weten te komen.

Indien u zelf een paardekastanje in uw tuin heeft en de symptomen van de ziekte herkent, verzoeken wij u dit te melden bij de Gemeente Voerendaal. Neem niet meteen de bijl ter hand, want het is goed mogelijk dat de boom de aantasting overleefd. Wij raden u aan paardekastanjes niet of beperkt te snoeien en zeker wanneer het aangetaste kastanjes betreft, het gereedschap goed schoon te houden en te ontsmetten.

De foto is genomen van de aangetaste kastanje in Voerendaal en toont de eerste symptomen van de ziekte. Meer informatie over de ziekte, de symptomen en de vervolgstadia vind u op internet via www.kastanjeziekte.wur.nl .