Artsen zonder Grenzen


Geoff Prescott nieuwe algemeen directeur Artsen zonder Grenzen donderdag 23 december 2004

AzG zal in een aantal gevallen naar nieuwe wegen moeten zoeken om hulp te kunnen blijven bieden. Dat zegt Geoff Prescott, die per 1 januari 2005 door het bestuur van Artsen zonder Grenzen (AzG) is benoemd als nieuwe algemeen directeur van de organisatie. Het behoud van onpartijdige en onafhankelijke humanitaire hulp is een fundamentele uitdaging in een tijd waarin het geweld tegen hulpverleners alleen maar lijkt toe te nemen.

Prescott (41) heeft de Britse en Zwitserse nationaliteit. Hij werkte eerder van 1990 tot 2000 bij AzG, in verschillende projectlanden, als hoofd van het noodhulpteam en als directeur operaties. In die laatste functie was hij verantwoordelijk voor de projecten in Bosnië, Oost-Afrika en Zuidoost Azië.

Tussen 2000 en 2002 werkte Prescott als zelfstandig consultant, en hij was sinds januari 2002 algemeen directeur van de Britse medische hulporganisatie Merlin. Hij heeft een achtergrond in de tropische verpleegkunde.

AzG krijgt in Prescott een directeur met uitgebreide ervaring in de humanitaire sector en grote capaciteiten. Prescott is verheugd weer aan de slag te kunnen gaan bij de organisatie: Artsen zonder Grenzen is altijd een beetje mijn thuis gebleven. Er is veel talent, en dat maakt het heel leuk er te werken.

Prescott volgt de Brit Austen Davis op (38), die na tien jaar de organisatie verlaat. Davis was algemeen directeur in de afgelopen 5,5 jaar.

Artsen zonder Grenzen werkt momenteel in 28 landen en zond in het afgelopen jaar rond 950 vrijwilligers uit. Het budget van de organisatie bedroeg in 2004 90 miljoen euro.

---