Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

valys

EUR 10.000.000 extra voor bovenregionaal vervoer Valys

Het budget voor het bovenregionaal vervoer Valys is met 40% verhoogd. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) is uitermate te spreken over deze verhoging. Met de aanname van twee amendementen door de Tweede Kamer is er binnen de begroting van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) meer geld beschikbaar voor mensen die gebruik maken van het vervoerssysteem Valys.

De CG-Raad heeft begin oktober in een brief aan minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) de suggestie gedaan om uit de meevaller op het budget van de Betuweroute een bedrag te reserveren voor verruiming van het budget voor het bovenregionaal vervoerssysteem Valys. Deze suggestie heeft gevolg gehad.

Bovendien heeft de Twee Kamer zich begin november uitgesproken tegen de limiet in het Valys-systeem voor bovenregionaal vervoer en het kabinet gevraagd om financiële dekking te zoeken voor het afschaffen van de limiet. Met het aannemen van de amendementen van PVDA- kamerlid Dijksma en D66-kamerlid van der Ham is voor 2005 10.000.000 meer beschikbaar, namelijk 35,9 miljoen. Dit is een verhoging met 40% ten opzichte van 2004. Inmiddels is ook bekend hoe het ministerie de kilometers wil gaan verdelen: de kilometerlimiet wordt verhoogd van 450 resp. 900 kilometer naar 750 resp. 2250 kilometer. (Zie het bericht van het ministerie van WVS).

Gerechtshof

Hoewel de CG-Raad verheugd is met deze budget-verhoging, blijft het feit staan dat de CG-Raad en de Staat elkaar in januari zullen treffen bij het Gerechtshof in Den Haag in de rechtszaak over het Valys-systeem. Met het aannemen van beide amendementen is immers nog geen aanvaardbare, structurele oplossing gevonden voor mensen met een handicap die, net als ieder ander, gewoon door het land willen reizen, bijvoorbeeld om op familiebezoek te gaan.

De rechtszaak is een initiatief van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) en het Regionaal Patiënten Consumenten Platform Rijnmond (RPCP-Rijnmond). De rechtszaak wordt gesteund door vele andere belangenorganisaties. Ze worden bijgestaan door het Rotterdamse advocatenkantoor Wybenga Wildeboer van den Puttelaar.

(Geplaatst: 23 december 2004)
---