Gemeente Den Haag

december 2004
Winkelgebied Dierenselaan/Apeldoornselaan wordt aangepakt (21 december)

Het winkelgebied in de Dierenselaan/Apeldoornselaan wordt de komende jaren onder handen genomen. Het vandaag door het college van Burgemeester en Wethouders vastgestelde plan van aanpak richt zich met name op het versterken van de economische structuur van het gebied. Het plan moet leiden tot meer kwaliteit en variatie in het winkelaanbod. Maatregelen zijn nodig om bestaande klanten in de wijk vast te houden en nieuwe klanten aan te trekken. De maatregelen worden de komende vijf jaar uitgevoerd.

Wethouder Pieter Van Woensel (Economie): "De
Dierenselaan/Apeldoornselaan is een belangrijk winkelgebied voor de wijk Rustenburg-Oostbroek. Om deze positie te behouden wordt ingezet op een versterking van het gebied". Ook worden er nieuwe branches aan het huidige winkelaanbod toegevoegd (bijvoorbeeld een discount-supermarkt). Verder worden winkels en dienstverlening (uitzendbureaus, makelaars en zonnestudio's) geclusterd.

Naast maatregelen op economisch gebied is er ook aandacht voor de openbare ruimte. Goede bereikbaarheid, oversteekbaarheid voor voetgangers en fietsers en het creëren van een betere verblijfsruimte (door bijvoorbeeld het toevoegen van bankjes) spelen daarbij een belangrijke rol. Er verschijnt binnenkort een veiligheidsplan (Keurmerk Veilig Ondernemen) en er wordt gewerkt aan een plan om de op Berlage geïnspireerde architectuur van de gevels in ere te herstellen.

Het plan van aanpak van de Dierenselaan/Apeldoornselaan vloeit voort uit het nieuwe beleid om de economische structuur van een aantal winkelstraten in Den Haag te versterken. Voor realisatie van de in het plan geformuleerde doelstellingen is een projectorganisatie in het leven geroepen. Deze bestaat uit vertegenwoordigers van alle gemeentelijke diensten en de Stichting Winkels en Bedrijven (SWB). Het plan is in samenwerking met de ondernemers, winkeliers en de bewonersorganisatie tot stand gekomen.

De gemeentelijk Projectleider geeft vanuit de gemeentelijke invalshoek invulling aan het project en zorgt voor de integrale afstemming binnen de gemeente. De winkelstraatmanager (vanuit de Stichting Winkels en Bedrijven) is het aanspreekpunt voor de ondernemers, bewonersorganisatie en eigenaren en draagt zorg voor afstemming van communicatie en uitvoering van activiteiten. De winkelstraatmanager wordt aangestuurd door de gemeentelijk projectleider.