Gemeente Den Haag

december 2004
Meeste kerken vinden onderdak voor kerst (23 december)

De kerken die in de loop van het najaar uit hun gebedsruimten moesten, hebben onderdak gevonden voor de kerst. De gemeenschappen zijn zelf actief op zoek gegaan naar andere ruimte en de gemeente heeft succesvol kunnen helpen bij het vinden van een tijdelijke oplossing Hierdoor zijn de religieuze gemeenschappen in staat toch de kerst met elkaar te vieren. Zo is een genootschap in staat de viering te houden in een andere kerk (van de 7e dag adventisten), heeft een school (OBS de Vlieger) de deuren geopend en heeft clubhuis de Mussen ruimte aangeboden.

De gebedsruimten van zes geloofsgemeenschappen, verspreid over vier locaties, werden in de loop van het najaar gesloten in verband met brandveiligheid. De gebouwen bleken niet veilig genoeg voor grote groepen. Vaak ontbraken middelen om brand te blussen en was het aantal vluchtwegen onvoldoende. Het college werd middels een motie gevraagd te zoeken naar een mogelijkheid om in ieder geval de kerst met elkaar te kunnen vieren. Het college heeft deze motie kunnen uitvoeren door te helpen naar het zoeken naar een tijdelijke ruimte.

De komende maanden zal de gemeente een onderzoek uitvoeren naar de behoefte aan gebedsruimten bij verschillende religieuze gemeenschappen. Uitgangspunt blijft wel dat zij zelf verantwoordelijk blijven voor het vinden van een geschikte en veilige gebedsruimte.

Overzicht van resultaten ondersteuning:

Church of Pentecost gaat naar de kerk van de 7e dag adventisten op de Noordwest Buitensingel.
International Central Gospel Church of Clubhuis De Mussen of STIO Laak of bestaande Ghanese kerk.
De Universele kerk van Gods Rijk begane grond met aanpassing brandveiligheidsvoorzieningen aan de Fruitweg 4 Reconciliation & Restoration Church gebouw De Post in Moerwijk (oude postkantoor bij Erasmusplein).
The World Power Outreaching Ministry gaat nu naar OBS de Vlieger